Americké akcie začaly poklesem, srážel je Oracle a úvěry od ECB

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Americké akcie začaly dnešní obchodování poklesem, který se soustředil v technologickém sektoru, podkopaném špatnými zprávami výrobce podnikového softwaru Oracle. Trh také oslabují obavy o zdraví evropských bank, které zřejmě nepoužijí nové rozsáhlé půjčky od Evropské centrální banky k nákupům státních dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) oslabil o 0,6 procenta na zhruba 12.032 bodů a stejným tempem ztrácel širší index S&P 500. Souhrnný ukazatel mimoburzovního trhu Nasdaq, kde se obchodují hlavně technologické akcie, se propadl o 1,8 procenta na 2557 bodů.

Trh Nasdaq srážel dolů propad akcií Oracle, jejichž kurz ztrácel přes 14 procent. Firma ve čtvrtletních výsledcích poprvé po deseti letech nedokázala splnit odhady analytiků, vykázala slabý růst prodeje nového softwaru a předložila slabé odhady pro nynější čtvrtletí. Vyvolalo to obavy o situaci celého technologického sektoru, jehož oborový index S&P oslaboval o zhruba 2,5 procenta.

Evropské banky si dnes od ECB půjčily v rámci prvního programu tříletých úvěrů přes 489 miliard eur (asi 12,5 bilionu Kč), výrazně více, než se čekalo. To nejprve na trhu vyvolalo naděje na odvrácení úvěrové tísně a zmírnění dluhové krize, poté však převládly názory, že to svědčí o potížích bankovního sektoru. To vedlo k pochybám, zda banky budou ochotny použít peníze k dalším nákupům dluhopisů zemí jako Itálie nebo Španělsko.

"Lidé si nejsou jisti, kam ty peníze půjdou. ECB doufala, že je banky využijí k nákupům státních dluhopisů," řekl agentuře Reuters Peter Jankovskis z investiční společnosti OakBrook Investments. "Samy banky budou díky tomu silnější, to ale samo o sobě dluhovou krizi nevyřeší," dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK