Japonské akcie klesly, úvěry ECB nezmírnily obavy z dluhové krize

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. prosince (ČTK) - Akcie na japonském trhu dnes přerušily dvoudenní sérii růstu a jejich hlavní index oslabil o téměř jedno procento. Středeční vysoká poptávka po nových tříletých úvěrech od Evropské centrální banky mezi investory nijak nezmírnila obavy z dluhové krize v eurozóně. Euro na devizovém trhu zůstalo v blízkosti minima za 11 měsíců.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,8 procenta na 9395,16 bodu po středečním vzestupu o 1,5 procenta. Širší index Topix ztratil 0,4 procenta.

Evropské banky si ve středu od ECB v rámci prvního tendru tříletých úvěrů půjčily téměř 490 miliard eur (asi 12,5 bilionu Kč), výrazně více, než se čekalo. Trhy však pochybují, zda to nějak zmírní dluhovou krizi a podpoří ekonomiku zvýšenými úvěry, protože banky si v prvé řadě novými zdroji zajistí bezpečí.

Investoři nevěří, že by banky za úvěry kupovaly státní dluhopisy zemí jako Itálie nebo Španělsko, jak podle všeho ECB doufala. "I po úvěrech ECB vládne pocit, že to nemusí znamenat větší nákupy státních dluhopisů těchto zemí," řekl agentuře Reuters analytik firmy Monex Tošijuki Kanajama.

Řada zahraničních investorů již před vánočními svátky tokijský trh opustila a domácí investoři podle analytiků nechtějí před třídenním volnem zaujímat nové pozice. Obchodování tak bylo velmi slabé.

Na asijských devizových trzích zůstalo euro k dolaru v blízkosti 11měsíčního minima 1,2945 USD z minulého týdne. Tendr tříletých úvěrů ECB po počátečním optimismu nakonec úlevu na trhy nepřinesl.

Euro ke konci tokijského obchodování zůstalo na úrovni středečního závěru 1,3044 USD a bylo 12 procent pod letošním maximem z počátku května. Dolar vůči japonskému jenu zůstal rovněž beze změny na 78,05 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK