Česká část velké americké "realitky" má nové vedení i majitele

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Jediným majitelem a prezidentem tuzemské pobočky velké americké realitní sítě Coldwell Banker se stal Daniel Köchert. V čele firmy vystřídal Petra Krále, od kterého získal také jeho podíl ve společnosti. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl generální ředitel Coldwell Banker ČR Tomáš Satrapa.

Köchert byl od začátku v české části Coldwell Banker investorem, nyní síť přímo převzal. "Řízení sítě dvěma majiteli nebylo úplně ideální," uvedl Satrapa.

Původní šéf Coldwell Banker ČR Král chtěl mít původně na českém trhu už letos kolem stovky prodaných licencí. "Nenaplnění tohoto plánu je jedním z důvodů, proč se Petr Král rozešel s investorem," poznamenal Satrapa. Firma podle něj chce mít nyní realističtější plány, expanze má být pomalejší, ale pečlivěji připravená.

Coldwell Banker má aktuálně v Česku 15 poboček. Podle Satrapy je reálné, že koncem roku 2012 může mít firma v Česku přibližně 55 poboček. Skutečný rozsah expanze bude ale záviset také na celkovém vývoji ekonomiky, případné krizi a také ochotě bank půjčovat lidem na bydlení, řekl manažer. Na druhou stranu si však Coldwell Banker od ochlazení realitního trhu slibuje, že pod jeho křídla přihraje nové prodejce nemovitostí.

Aktuálně je Coldwell Banker v České republice těsně před podpisem smluv s dalšími realitními kancelářemi, které se mají přidat pod jeho značku. "Do konce ledna bychom mohli mít kolem 22 fungujících poboček," dodal Satrapa. Poslední velkou akvizicí firmy v Česku bylo letošní spojení s realitní franšízovou sítí Union Partners.

Coldwell Banker podniká v Česku od roku 2010. Funguje na bázi prodeje franšízových licencí. To znamená, že podobně jako další franšízové řetězce poskytuje svou značku, znalosti, dodavatelské výhody a způsob podnikání druhým osobám, které mu pak odvádějí část zisku.

Firma je součástí amerického koncernu Realogy. Do této skupiny patří také například realitní sítě Century 21, Era nebo Sotheby’s International, které rovněž podnikají v Česku. Mezi největší konkurenty firmy patří na tuzemském trhu například RE/MAX, který pochází také z USA, nebo domácí M&M reality či Realitní kancelář Sting.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK