Pražská burza si připisuje další zisky, tahounem opět banky

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Pražská burza si dnes dopoledne připsala další zisky, hlavní index PX v 11:15 posílil o 0,76 procenta na 886,5 bodu. Dařilo se většině titulů v čele s bankami, mírně ztrátové byly pouze akcie CETV, Telefóniky a Fortuny, vyplývá z výsledků burzy.

Největší podíl na růstu pražského indexu měla dopoledne rakouská Erste Bank, jejíž akcie zdražily o 1,60 procenta na 335,60 Kč. Rostly i cenné papíry Komerční banky, a to o 0,69 procenta na 3212 korun. ČEZ stagnoval kolem 776 korun, cenné papíry těžební NWR si připisovaly necelé procento na 132,70 Kč.

Přes 1,21 procenta na 753 korun získala i pojišťovací skupina VIG, o jedno a půl procenta na 11.880 korun posílila tabáková společnost Philip Morris.

Naopak o 0,35 procenta přišel telefonní operátor Telefónica 02, důvodem je zřejmě varování před tlakem na mateřskou společnost ratingovou agenturou Standard & Poor's.

Ratingová agentura Standard & Poor's uvedla, že vidí významné tlaky na ceny a obtížné podmínky na kapitálovém trhu pro španělskou telekomunikační skupina Telefónica S.A, a snížila proto výhled pro rating BBB+ mateřské společnosti i všech jejích dcer. Stejný krok u dceřiných společností, včetně té české, je podle S&P důsledkem významné kontroly nad obchodní a finanční strategií, kterou mateřská společnost vykonává u svých dcer.

"Zhoršení výhledu ratingu od agentury S&P dnes může mít negativní vliv na akcie společnosti Telefónica CR, prozatím však na trhu k vidění není. Důvodem může být fakt, že varování se omezilo pouze na mateřskou skupinu Telefónica SA a na českou dceru dopadlo jen kvůli automatickému snížení všech členů skupiny," uvedl makléř Patria Direct Martin Oliva.

V červených číslech byly dopoledne i akcie mediální CETV, ztrácely 0,70 procenta. O necelé půl procento oslabily i akcie sázkové Fortuny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK