RWE a Gazprom zrušily jednání o společné produkci elektřiny

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 22. prosince (ČTK) - Německá energetická skupina RWE a ruský producent a monopolní vývozce plynu Gazprom zrušily jednání o založení společného podniku pro výrobu elektřiny v západní Evropě. Plyne to z dnešního sdělení německé společnosti.

"Nebyli jsme bohužel schopni dohodnout se na rámci spolupráce, která by byla pro obě strany dlouhodobě přínosná," sdělil generální ředitel RWE Jürgen Grossmann. Ten podepsal v červenci s šéfem Gazpromu Alexejem Millerem předběžnou dohodu o strategickém partnerství při výrobě elektřiny v Evropě. V říjnu si obě strany daly na jednání další tři měsíce.

Obě společnosti počítaly s tím, že ve společném podniku budou vyrábět elektrickou energii z uhlí a plynu v Německu, Velké Británii a zemích Beneluxu. Podnik měl zahrnovat paroplynové a uhelné elektrárny v těchto zemích, a to jak existující, tak ty, jejichž výstavba se teprve plánuje.

Po nuceném útlumu jaderné energetiky v Německu chce šéf RWE společnost restrukturalizovat a hledá pro to finančně silného partnera. Vzhledem k rostoucí spolupráci Ruska a Německa v energetice se nabízel právě Gazprom, který udělal z produkce elektřiny jednu ze svých priorit.

Mezinárodní energetická skupina RWE dodává zákazníkům v Evropě elektřinu, plyn i vodu. V České republice je stoprocentním majitelem plynárenské společnosti RWE Transgas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK