Japonská automobilka Toyota napřesrok očekává rekordní prodej

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. prosince (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor počítá v příštím roce se zvýšením svého celosvětového prodeje o 20 procent na rekordních 8,48 milionu vozů. Oznámila to dnes firma, jejíž aktivity byly v letošním roce těžce zasaženy zemětřesením v Japonsku a záplavami v Thajsku. Prognóza nezahrnuje dceřiné podniky automobilky.

Toyota v roce 2008 vystřídala amerického konkurenta General Motors na pozici největší světové automobilky z hlediska objemu prodeje. Předpokládá se však, že v letošním roce o vedoucí pozici na světovém trhu přijde a zaostane za GM i za německým rivalem Volkswagen, napsala agentura Reuters.

V příštím roce by se však Toyota mohla znovu stát jedničkou. "Důvodem, proč letos zaostali v prodeji, byla skutečnost, že nemohli vyrábět automobily. Nyní mohou, takže je možné, že se vrátí zpátky na první pozici," uvedl analytik Satoru Takada ze společnosti T.I.W.

Z hlediska tržní hodnoty akcií podniku zůstává Toyota jasnou jedničkou. Její tržní hodnota činí 111 miliard dolarů (zhruba 2,2 bilionu Kč), což je více než hodnota GM a Volkswagenu dohromady.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK