Britská BP ukončila poslední aktivity v solární energetice

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. prosince (ČTK) - Britská ropná společnost BP ukončila poslední zbytky svých aktivit v solární energetice, která měla být základním pilířem její strategie rozvoje obnovitelné energie v rámci hesla Beyond Petroleum (Více než ropa) z počátku tisíciletí. Solární divize BP je další obětí konce boomu a nástupu světové krize solární energetiky v důsledku snižování vládních subvencí, propadu cen a přebytku výrobních kapacit.

"Přetrvávající problémy globální ekonomiky výrazně dopadly na solární průmysl, jehož rentabilitu jsme ani přes největší úsilí nedokázali udržet," uvedla BP v interním dopise zaměstnancům. Mluvčí firmy sdělil, že propad cen solárních panelů v důsledku levné konkurence z Číny BP přesvědčil, že setrvat v tomto odvětví nemá budoucnost.

BP ruší aktivity v solární energetice už tři roky a zrušila v důsledku toho podle listu Guardian celkem 1750 pracovních míst. Zároveň postupně odchází i z dalších samostatně neživotaschopných oblastí "čisté" výroby energie, jako zachycování a ukládání oxidu uhličitého z uhelných elektráren, a uzavřela i své ústředí divize alternativní energie.

V červenci BP oznámila odchod ze sektoru střechových solárních panelů, aby se zaměřila na velké solární projekty. Minulý týden však sdělila, že ani ty už jí žádné peníze nevydělávají.

BP zatím z alternativní energetiky, tedy vesměs takové, která je závislá na státní podpoře, zachová jen větrné elektrárny a projekty biopaliv. Do produkce ropy a plynu BP nadále investuje kolem 20 miliard dolarů ročně, uvedl Guardian.

Úplný odchod BP ze solární energetiky přichází v době série krachů výrobců solárních zařízení v zemích, které si od podpory tohoto sektoru slibovaly novou vlnu technologického rozvoje a získání exportních trhů. V USA skončila s produkcí řada firem v čele se známým případem Solyndra, které nepomohla ani vládní injekce půl miliardy dolarů (9,8 miliardy Kč). V Německu tento týden oznámila bankrot firma Solar Millennium, která v tom následovala výrobce solárních modulů Solon, a čekají se další krachy.

Nedávné zprávy z Číny signalizují, že ani tamní výrobci srovnatelně kvalitních a mnohem levnějších solárních panelů kvůli poklesu poptávky na Západě přestávají dosahovat zisků a začínají mít problémy. V sektoru, který je zcela závislý na státních subvencích, nastal silný přetlak nabídky na poptávkou, která výrazně klesá. Ekonomický útlum na Západě nutí vlády snižovat podporu sektoru, který vyrábí elektřinu mnohonásobně dráže než ostatní zdroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK