Jablonec odmítl plán revitalizace teplárenské sítě za 300 mil. Kč

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 22. prosince (ČTK) - Jablonec nad Nisou odmítl plán obnovy teplárenské sítě, který předložila MVV Energie CZ. Majoritní vlastník Jablonecké teplárenské společnosti (JTR) investice za 300 milionů korun podmiňuje změnami akcionářské smlouvy. S tím ale radnice nesouhlasí, obává se ztráty vlivu na vývoj cen tepla ve městě. O projektu se bude dál jednat v lednu, sdělila dnes ČTK mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová.

MVV je od roku 2001 majoritním vlastníkem jablonecké teplárny s 65,78 procenta akcií, město drží minoritní podíl 34,22 procenta. Plán revitalizace systému tepla v Jablonci počítá mimo jiné s výstavbou nových kogeneračních jednotek, které by vyráběly elektřinu i teplo. Navrhovaná revitalizace znamená sice rozsáhlé investice, do budoucna by ale měla přinést zlevnění a stabilizaci cen tepla. To dnes patří k nedražším v zemi. Už v listopadu zdražila JTR domácnostem teplo o šest procent a od Nového roku o dalších devět, průměrná domácnost tak příští rok za gigajoule zaplatí 799 korun.

"Stejně jako město nesouhlasíme se zvyšováním ceny tepla, ale ani město, ani MVV nemůže ovlivnit například ceny paliv na světových trzích," řekl dnes ČTK předseda představenstva MVV Energie Václav Hrach. I proto podle něj teplárna připravila plán modernizace. "Bez podpory obou akcionářů ho ale není možné realizovat," dodal. Návrhy MVV na změny podnikových dokumentů podle něj nikdy nesměřovaly k tomu, aby město ztratilo vliv na společnost nebo možnost zablokovat ceny tepla. Nutné jsou především s ohledem na zajištění financování projektu revitalizace, dodal.

"Postoj minoritního akcionáře zatím nepřinesl žádné konkrétní výsledky. Čas běží dál a další odkládání rozhodnutí je v neprospěch zákazníků JTR," řekl Hrach.

Jablonec chce ale podle starosty Petra Beitla (ODS) udržet konkurenceschopnost centrálního zásobování teplem ve městě a zabránit rozpadu systému, a to i za cenu dočasného snížení zisku. "Město Jablonec se necítí být pouze akcionářem JTR, ale zejména zástupcem občanů a právě v zájmu občanů a odběratelů tepla v Jablonci se snažíme postupovat," vysvětlil postoj zástupců města starosta.

Jablonecká teplárenská a realitní zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od roku 2005 také vyrábí a distribuuje teplo v Jablonném v Podještědí. Město mělo ve firmě původně majoritu, v roce 1999 však část svého podílu prodalo a zůstalo mu jen 34,22 procenta akcií. Skupina MVV získala většinový balík před deseti lety za 250 milionů korun. Teplárna zásobuje teplem přes 10.000 domácností a několik desítek podniků, obchodů a veřejných budov. Do modernizace a oprav zdrojů i rozvodných sítí investovala za deset let přes 200 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK