Sokolovské uhelné letos klesla těžba o 900.000 tun na 7,5 mil.

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 22. prosince (ČTK) - Sokolovská uhelná (SU) letos snížila meziročně těžbu asi o 900.000 tun na 7,4 milionu tun. Výsledek ovlivnilo zastavení těžby v dolu Družba od září. Následovalo ukončení činnosti divize Družba a reorganizace, kdy bylo třeba najít uplatnění pro zaměstnance divize, případně zajistit jejich rekvalifikace. Informoval o tom dnes ekonomický ředitel SU Jaroslav Rokos. Těžba pokračuje v posledním lomu Jiří, minimálně do roku 2035.

Důvodem pro ukončení těžby v Družbě byl sesuv výsypky lomu Jiří zasahující do Družby, který zablokoval další rozvoj tohoto dolu. Podstatná část z 988 pracovníků Družby našla uplatnění v jiných provozech SU, menší množství lidí odešlo do předčasného důchodu. Uhlí z Družby sice mělo proti sousednímu lomu Jiří menší výhřevnost, ale nižší obsah síry. Uhlí z dolu Jiří má od dvou do 2,5 procenta síry, v Družbě to bylo maximálně jedno procento. Kvůli nedostatku vhodného uhlí zastavila SU už loni výrobu briket.

Družba byla předposledním aktivním povrchovým lomem Sokolovské uhelné. V 90. letech byly postupně doly a lomy utlumovány. Podle informací SU byla těžba v posledním hlubinném dolu Marie ukončena v roce 1991. O rok později skončila těžba v lomu Boden, v roce 1994 se pak přestalo těžit v Lomnickém lomu. Lom Marie ukončil těžbu v roce 1998 a poslední velký lom Medard - Libík skončil v roce 2000. V roce 2004 skončila těžba i v kamenolomu Dasnice. Dobývání uhlí v prostoru Družby skončilo po 122 letech.

Sokolovské uhelné loni klesl čistý zisk o 345 milionů korun na přibližně 1,58 miliardy korun. Loňský výsledek ovlivnilo mimo jiné snížení tržeb za elektrickou energii kvůli poklesům její ceny, zhoršující se podmínky pro těžbu uhlí i likvidace sesuvu zeminy v lomu Jiří. Letošní výsledky firma prozatím nezveřejnila, ale předběžně očekává zisk asi 1,5 miliardy korun. Zaměstnancům na rok 2012 zvedla platy o dvě procenta, průměrně budou měsíčně brát 27.732 korun hrubého, proti letošku zhruba o 544 korun víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK