Pražská burza rostla třetí den v řadě, táhla ji opět Erste Bank

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes v souladu se západoevropskými trhy rostla třetí den v řadě. Hlavní index PX přidal 1,34 procenta na 891,6 bodu. Podobně jako v předchozích dnech byla tahounem růstu Erste Bank, přidala se i pojišťovna VIG, která dnes posílila o více než pět procent. Kromě mírných ztrát akcií energetické společnosti ČEZ zdražily všechny tituly, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky rostly evropské trhy mimo jiné díky pozitivním zprávám ze zámoří, kde došlo klesl počet žádostí o podporu na nejnižší úroveň od dubna 2008. Negativní byla naopak zpráva agentury Fitch. Ta dnes oznámila zahájení revize ratingu devítky bank ve středoevropském regionu, Turecku, Rusku a Kazachstánu patřících do velkých evropských bankovních skupin s hrozbou snížení ratingu včetně Komerční banky a ČSOB, doplnil Martin Oliva z Patria Direct.

V Praze dnes nejvýrazněji, a to o 5,38 procenta na 784 korun, vzrostly cenné papíry pojišťovny VIG. Následovaly akcie tabákové Philip Morris s růstem 2,48 procenta na 11.990 korun.

Z velkých emisí si nejlépe vedla Erste Bank, která přidala 2,03 procenta na 337 korun. Komerční banka posílila o 0,69 procenta na 3212 Kč. Akcie telekomunikačního operátora Telefónica ČR stagnovaly na 377 korunách a ČEZ oslabil o 0,13 procenta na 776 korun.

Kolem procenta si připsaly cenné papíry mediální CME, těžební NWR a petrochemického holdingu Unipetrol.

Aktivita obchodníků byla dnes podprůměrná. V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se uskutečnily transakce za téměř 699 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK