Akcie v USA pokračují v růstu, euro zatím stagnuje

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek pokračovaly v růstu a dál se vezly na příznivé vlně díky solidním statistickým údajům. Pokud nálada vydrží i v posledních dnech roku, dostanou se indexy do kladných čísel; prozatím se pohybují mírně v záporu. Na devizových trzích euro k dolaru zůstalo těsně nad 1,30 USD.

Dow Jonesův index vzrostl o 61,91 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,51 procenta na hodnotě 12.169,65 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,83 procenta na 1254 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil také o 0,83 procenta a uzavřel na 2599,45 bodu.

Na průběh obchodování příznivě působila zpráva o nečekaném poklesu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. V USA minulý týden o podporu požádalo zhruba 364.000 lidí, což je nejméně od dubna 2008. Na půlroční maximum pak vystoupil index spotřebitelské důvěry, který ve spolupráci se společností Thomson Reuters sestavuje Michiganská univerzita.

Zatímco index S&P 500 je od začátku roku stále ještě v mírné ztrátě, Dow Jonesův index už má nepatrný zisk. Pokud se nic zásadního do konce roku nestane, pak americké akciové trhy vykážou lepší výsledky než trhy v Číně, Brazílii nebo Evropě. Všechny z nich mají prozatím ztrátu více než deset procent.

Stejně jako na některých dalších burzách jsou i v USA objemy obchodů jen velmi nízké. Řada obchodníků ale doufá, že se ještě dostaví tradiční silný růst těsně před koncem roku. Příznivé vyhlídky neovlivňuje ani o trochu slabší čtvrtletní růst ekonomiky, který po revizi činil 1,8 procenta místo dosud uváděných dvou procent.

Na devizových trzích euro k dolaru zůstává těsně nad psychologicky důležitou hranicí 1,30 USD, analytici však upozorňují, že mnoho důvodů k růstu jednotné evropské měny není. Každý výraznější růst tak zřejmě rychle narazí na odpor. Nejednotné stále zůstávají i názory na středeční tendr tříletých úvěrů Evropské centrální banky. Euro má k dolaru od začátku roku prozatím ztrátu.

V době, kdy v USA zavíraly akciové trhy, se euro k dolaru prodávalo za 1,3043 USD. To byla proti předchozímu závěru pouze nepatrná změna. Od začátku roku euro zatím ztrácí asi 2,6 procenta, což je mírnější pokles než loni. V roce 2010 euro oslabilo o 6,6 procenta. Dolar k japonskému jenu ve čtvrtek přidal 0,1 procenta na 78,16 JPY, zatímco dolarový index o 0,1 procenta oslabil a dostal se na 79,94 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK