Škodě Transportation vzrostl zisk o osm pct na 3,28 miliardy Kč

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 23. prosince (ČTK) - Strojírenské skupině Škoda Transportation vzrostl v roce 2010 čistý zisk meziročně o 7,5 procenta na 3,28 miliardy Kč. Silný středoevropský výrobce lokomotiv, vlaků, tramvají, trolejbusů a vozů metra utržil loni 12,12 miliard korun, což je oproti roku 2009 o 5,4 procenta více. Jde o auditované a konsolidované hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů IFRS, řekla ČTK mluvčí Škoda Transportation Lubomíra Černá. Podle listopadového vyjádření generálního ředitele Josefa Bernarda očekává letos skupina tržby kolem 13 miliard korun.

Nárůst hospodářských výsledků je dán novými kontrakty skupiny dopravního strojírenství, do níž patří například plzeňské firmy Škoda Transportation a Škoda Electric, ostravská Škoda Vagonka, Pars nova Šumperk, MOVO Plzeň, ale také maďarský GANZ-ŠKODA a ruský Sibelektroprivod.

Skupina investovala loni do výzkumu a vývoje 990 milionů Kč a nakoupila nové technologie za 600 miliónů korun; na daních zaplatila celkem 1,05 miliardy korun. Koncem loňského roku mělo seskupení 3500 zaměstnanců, meziročně o pět procent více. Průměrná mzda činila 28.000 korun, o pětinu nad průměrem ČR. "Po dokončení oborové a finanční restrukturalizace jsme lépe odvětvově zaměřenou a stabilním firmou se silným postavením na domácím i zahraničním trhu," uvedla mluvčí.

Export má letos tvořit asi 45 procent, zatímco loni to bylo 22 procent, řekl v listopadu ředitel Bernard. Příští rok plánuje podnik tržby mezi 14 až 15 miliardami Kč, z nichž má tři čtvrtiny výroby smluvně zajištěné. Skupina chce vyvézt asi 60 procent produkce. Více než tři čtvrtiny jejího obratu tvoří kolejová vozidla, zbytek trolejbusy, trakční motory a elektrické výzbroje.

V posledních měsících uzavřela skupina významné exportní kontrakty. Jihokorejské firmě Hyundai Rotem dodá elektrické a mechanické pohony pro 80 lokomotiv za dvě miliardy korun. V Číně vyhrála tendr za půl miliardy Kč na dodávku kompletní výzbroje pro 23 jednotek metra pro město Su-čou, kde vzniká společný podnik na výrobu pohonů a motorů. Na Ukrajinu dodá dvě šestivozové elektrické jednotky za miliardu korun, České dráhy koupí 19 elektrických jednotek RegioPanter za 2,5 miliardy Kč. Minulý měsíc vyhrála Škoda Transportation tendr na dodávku 31 nízkopodlažních tramvají do severomaďarského Miškolce za dvě miliardy korun. Do polské Vratislavi už letos dodala 31 tramvají za 1,54 mld. Kč.

Majiteli Škody Transportation a.s. jsou od září 2010 čtyři fyzické osoby. Jde o bývalého šéfa a dosavadního předsedu představenstva Tomáše Krska, dále Michal Korecký, současný místopředseda představenstva, a Marek Čmejla a Jiří Diviš, manažeři zahraniční investiční společnosti Appian, kteří vedou dozorčí radu. Pátým spoluvlastníkem se stane v příštích dnech Jaromír Šilhánek, šéf Škody Electric.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK