Koruna dopoledne vůči euru i dolaru téměř stagnovala

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. prosince (ČTK) - Česká měna poslední pracovní den před vánočními svátky nepatrně oslabila k euru, k dolaru stagnovala. Podle serveru Patria Online se v 10:30 k euru obchodovala proti čtvrtku slabší o dva haléře na 25,68 Kč/EUR, o haléř na 19,65 Kč/USD oslabila k dolaru.

Také další středoevropské měny zlotý s forintem mají tendenci mírně oslabovat. "Žádné zásadní zprávy z regionu dnes nepřišly a ani nejsou na programu. Několik středně důležitých čísel vyjde v USA, největší pozornost asi upoutají objednávky zboží dlouhodobé spotřeby," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Euro vůči dolaru mírně vzrostlo, příznivě byl podle Vlka vnímán komentář zástupce Evropské centrální banky (ECB) Bini Smaghiho, který vyzval, aby se centrální bankéři tolik nevyhýbali kvantitativnímu uvolňování. "Je to podle něj přiměřený nástroj, především pokud země čelí pasti likvidity, která může vést k deflaci. Vedle toho americký Kongres nakonec schválil prodloužení daňových úlev o dva měsíce, daně tak od začátku roku nevzrostou. Zvyšuje se tím pravděpodobnost, že z americké ekonomiky budou dobré zprávy chodit o něco déle," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK