Asijské akcie zakončily týden růstem, pomohla statistika z USA

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur/Hongkong 23. prosince (ČTK) - Akcie na hlavních burzách v Asii zakončily týden růstem, o který se postarala hlavně příznivá statistika ze Spojených států. Americká ekonomika je největší na světě a pro mnoho asijských firem je to i hlavní exportní trh. Objemy obchodů ale těsně před Vánocemi zůstávají nízké, což je problém i dalších burz. Euro na devizovém trhu nepatrně zpevnilo.

Index Hang Seng, který sleduje vývoj cen akcií na burze v Hongkongu, si připsal 1,37 procenta a uzavřel na hodnotě 18.629,17 bodu. Na burze v Šanghaji hlavní index Shanghai Composite zpevnil o 0,85 procenta a uzavřel na 2204,78 bodu. Na burze v Tokiu se kvůli státnímu svátku neobchodovalo, Japonci slavili narozeniny svého císaře.

Statistika z USA ve čtvrtek ukázala nečekaný pokles počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Minulý týden o ni požádalo zhruba 364.000 lidí, což je nejméně od dubna 2008. Na půlroční maximum pak vystoupil index spotřebitelské důvěry, který ve spolupráci se společností Thomson Reuters sestavuje Michiganská univerzita.

Agentura Fitch Ratings nicméně varovala, že hospodářský růst v asijských rozvojových zemích příští rok prudce zpomalí. I přesto by ale měl dosáhnout alespoň 6,8 procenta, což analytici hodnotí příznivě. Pomoci by to mělo i některým bohatším zemím v regionu.

Někteří analytici ale vidí příští rok pesimističtěji, a to hlavně pokud jde o Evropu. Například banka HSBC odhaduje, že evropskou ekonomiku příští rok zasáhne útlum v rozsahu kolem jednoho procenta. Ekonomika Spojených států by si růst měla udržet, pravděpodobně ale nepřesáhne 1,5 procenta. K podprůměrnému růstu téměř jistě přispěje nejistota v Evropě, která má vliv na důvěru mezi podnikateli.

Akciová burza v jihokorejské metropoli Soulu podle indexu Kospi přidala 1,07 procenta na 1867,22 bodu, index Straits Times na burze v Singapuru si připsal 0,44 procenta na 2676,47 bodu. Index burzy v Sydney zpevnil o 1,21 procenta a uzavřel na 4140,40 bodu.

Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz eura, analytici ale moc důvodů k dalšímu růstu nevidí. Dluhová krize v eurozóně totiž stále trvá a neřeší ji ani středeční tendr tříletých úvěrů Evropské centrální banky. Analytici jej stále hodnotí rozporuplně, podle části z nich velký zájem bank situaci zklidní, podle druhých je to jen potvrzení toho, že bankovní sektor zažívá těžké časy.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3085 USD, a stále se tak drží nad minimem za posledních 11 měsíců, na němž bylo minulý týden a které činí 1,2945 USD. Euro nicméně spadlo na historické minimum k australskému dolaru, a to na 1,2841 AUD. Jednotná evropská měna klesá i k dalším takzvaným komoditním měnám, jakou je například novozélandský nebo kanadský dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK