Yanzhou převezme za 2,2 miliardy USD australského těžaře uhlí

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 23. prosince (ČTK) - Čínská těžební společnost Yanzhou Coal Mining převezme za zhruba 2,2 miliardy dolarů (asi 43,2 miliardy Kč) svého australského rivala Gloucester Coal. Vznikne tak jedna z největších uhelných společností, které se obchodují na burze v Austrálii, zatímco čínský státní podnik převzetím získá hlavně přístup k dalším uhelným dolům a exportním přístavům.

Australský podnik uvedl, že se stane součástí nového podniku Yancoal Australia, který bude součástí skupiny Yanzhou. Akcie Yancoal Australia se budou obchodovat na akciovém trhu Australian Securities Exchange a Yanzhou bude mít v podniku podíl 77 procent. Zbývající podíl budou držet akcionáři Gloucester Coal, kteří za každou akcii svého podniku dostanou jednu akcii podniku nového.

Yanzhou také akcionářům Gloucester Coal zaplatí 700 milionů australských dolarů (AUD; asi 13,9 miliardy Kč) v hotovosti. To je 3,20 AUD na akcii. Číňané jsou také připraveni akcionáře Gloucesteru odškodnit až třemi dolary na akcii v případě, že tržní cena akcií Yancoal Australia v prvních 18 měsících po vstupu na burzu klesne pod 6,96 AUD.

Yancoal získá většinu uhelných dolů, které má Gloucester v Queenslandu a Novém Jižním Walesu. Čínský podnik tak zdvojnásobí počet uhelných dolů, které má v Austrálii. Zástupci Yanzhou uvedli, že kontrakt čínské firmě pomůže urychlit rozvoj dolu Moolarben v Novém Jižním Walesu, neboť využije volné přístavní kapacity Gloucesteru.

Převzetí společnosti Gloucester Coal patří k zatím poslední akvizici, kterou v Austrálii provádí firma ve vlastnictví čínské vlády. Tento trend je v poslední době znát hlavně v odvětví dobývání nerostných zdrojů, což je podle analytiků důkazem toho, že Čína hledá přístup k dalším komoditám. Bez nich by silný růst čínské ekonomiky nemohl pokračovat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK