Spotřebitelská důvěra v Itálii klesla na rekordní minimum

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 23. prosince (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v Itálii se v prosinci propadla na rekordní minimum poté, co nový premiér Mario Monti představil rozsáhlý balík rozpočtových úspor. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů italského statistického úřadu.

Index důvěry klesl na 91,6 bodu z listopadových 96,1 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od svého vzniku v lednu 1996. Analytici očekávali mírnější pokles na 95 bodů. Itálie se nyní potýká s negativními důsledky dluhové krize v eurozóně.

Opatření premiéra Montiho, která již schválil italský parlament, mají přinést státnímu rozpočtu 33 miliard eur (téměř 850 miliard Kč). Zahrnují zvyšování daní, penzijní reformu a snižování výdajů.

"Tato rozpočtová omezení sníží disponibilní příjmy lidí a jejich schopnost vytvářet úspory. Nové daně tlačí vzhůru inflaci," uvedl analytik Paolo Mameli ze společnosti Intesa Sanpaolo.

Statistický úřad již ve středu oznámil, že hrubý domácí produkt Itálie se v letošním třetím čtvrtletí snížil o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,3 procenta. Italská ekonomika tak zaznamenala první pokles od konce roku 2009. Podle agentury Reuters se předpokládá, že Itálie tak vstupuje do vleklé hospodářské recese.

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii. Italská vláda předpokládá, že domácí ekonomika v celém letošním roce stoupne o 0,4 procenta. Napřesrok však počítá s poklesem o 0,4 procenta. Odhady řady soukromých institucí jsou ale mnohem pesimističtější.Italský podnikatelský svaz Confindustria například předpověděl, že ekonomika se v příštím roce propadne o 1,6 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK