Španělé omezí veřejný sektor, aby snížili rozpočtový deficit

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 5. ledna (ČTK) - Nová španělská vláda se rozhodla zefektivnit veřejný sektor a jeho velikost celkově sníží. Slibuje si od toho rychlejší snižování rozpočtového deficitu, který se drží vysoko nad úrovní, kterou vymezují takzvaná maastrichtská kritéria. Kabinet bude pokračovat i ve výdajových škrtech, které zavedla předchozí vláda, a pokud to bude nutné, škrty ještě prohloubí.

Záměrem nové vlády premiéra Mariana Rajoye je přesvědčit finanční trhy, že Španělsko má věrohodný plán, jak splatit vysoké dluhy. Vláda už minulý pátek schválila zvýšení daní a některé výdajové škrty, díky čemuž by tamní státní pokladna měla získat navíc téměř 15 miliard eur (skoro 389 miliard Kč).

Náměstkyně předsedy vlády Soraya Sáenzová po schůzi vlády řekla, že minulá vláda chtěla uzavřít 515 ze zhruba 4000 státních úřadů, avšak ve skutečnosti ukončila činnost jen asi 70 z nich.

"O úpravu velikosti státní správy se musí podělit ústřední vláda, regiony i samospráva. Přesné cíle potvrdíme a znovu se jimi budeme zabývat až podle toho, jak bude potřeba snížit deficit," řekla Sáenzová, která je zároveň mluvčí vlády.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK