Potřebujeme lekci šokem?

10.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Řecký premiér Lukas Papadimos minulý týden jasně řekl, že Řecko čeká v březnu neřízený státní bankrot, pokud si tato silně zadlužená země nezajistí pokračování mezinárodní úvěrové pomoci.

Jak snadno lidé zpychnou, je vidět snad nejlépe v Řecku. Políčka, která ještě před pár lety produkovala, leží ladem; na nesmyslných místech stojí betonové kostry nesmyslných luxusních hotelů. O statisícových platech vrátných ve státních podnicích se píše v novinách, na dračku šly nejen Audi, ale i Porsche.

Katastr nemovitostí je v zoufalém papírovém stavu a o daně se starají berňáky bez počítačů. Jak to může dopadnout? Španělsko či Itálie na tom jistě nebudou o moc lépe. A o kolik lépe jsme na tom my?


Netřeba mafie


Například přepadová kontrola v jednom z nejhonosnějších lyžařských středisek Cortina d’Ampezzo odhalila více než čtyřicítku automobilů Ferrari a dalších zvučných značek, jejichž řidiči oficiálně přiznali roční příjem nižší než 30 tisíc eur (něco přes 770 tisíc korun). Nová vláda technokrata Maria Montiho údajně zahájila boj s daňovými úniky, které patří k jedněm z nejvyšších na světě – celková částka nepřiznaných daní, o níž je italský rozpočet ochuzován, dosahuje dle odhadů ročně zhruba 120 miliard eur. Pro srovnání – jde o téměř čtyřnásobek hodnoty ročního rozpočtu, který „úsporná“ vláda připravila.

Řecko neplní podmínky, které na podzim dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem a když nedostane další půjčku 110 miliard eur. Řecký premiér Lukas Papadimos minulý týden jasně řekl, že Řecko čeká v březnu neřízený státní bankrot, pokud si tato silně zadlužená země nezajistí pokračování mezinárodní úvěrové pomoci.


Už za týden


Zástupci tzv. trojky, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu se mají 16. ledna vrátit do Athén, aby prověřili vývoj ekonomické a fiskální situace v zemi a odstartovali nové kolo jednání o další finanční pomoci. „Zřejmě zopakují, že by Řecko mělo urychlit snahy o uvedení úsporného programu do chodu a vyvinou další tlak na Řeckou vládu,“ odhaduje Société Générale. S ohledem na pokračující jednání o míře zapojení soukromých věřitelů při rozdělování ztrát ze zadlužení země ale nepovažuje vetování další finanční pomoci trojkou za pravděpodobné. Další bod, který by se totiž měl do konce ledna dořešit, je odpis 100 miliard eur dluhu.


Do voleb klid?


Mimořádné volby v Řecku se totiž budou konat již v dubnu a vláda „národní spásy“, která má předlužené Řecko dovést k předčasným parlamentním volbám a zajistit přijetí zahraniční pomoci, složila slib v listopadu. Po Velikonocích dojde tedy k tvrdé zkoušce vlády na pozadí tlaků ve společnosti a dalšímu propadu země do recese. Premiér Papademos přesto bude muset Řeky přesvědčit, že současná úsporná opatření, a zřejmě i zavedení dalších – ještě tvrdších – jsou nutnou podmínkou pro lepší budoucnost země.


Uzavřít hranice


Jestli ve volbách neuspěje, pak o několik měsíců později dojde k repríze – Řecko bude bez peněz – a tedy bude donuceno ať už k víceméně dobrovolnému, či nedobrovolnému opuštění eura. Takový vývoj nikdo nechce, nikdo na to není připraven.

Zatím jen několik scénářů se opatrně dotklo okolností takového vývoje. Musel by se dočasně zastavit volný pohyb kapitálu, zboží – omezit asi i pohyb lidí. Na nějaký čas uzavřít banky – což ale dnes už nestačí, takže zablokovat internetbanking atd.

Pak by teprve nastal ten pravý mumraj – které závazky přepočítat na drachmu a které ne? I soudy celé EU by měly na několik let práci.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU