Pražská burza po čtyřech dnech poklesů posílila

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh po čtyřech dnech poklesů posílil. Hlavní index PX si připsal 1,41 procenta na 897,9 bodu. Index táhly do zisku zejména obě banky a uhelná společnost NWR. Menší zisky si připsaly Telefónica ČR, CME a ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Nejúspěšnější byla s tříprocentním růstem na 3245 Kč Komerční banka, rakouská Erste Bank si připsala bezmála 2,5 procenta na 320,60 Kč. Výrazný, také téměř tříprocentní zisk si bez důležitých zpráv připsala těžební NWR, která obchodování zakončila na 143,50 Kč.

Telefónica obchodování zakončila silnější o 1,56 procenta na 390 korunách. Více než jednoprocentní zisk si připsala mediální CETV. Mírně vzrostl i ČEZ, který posílil o 0,63 procenta na 798 Kč.

Také zbývající tituly na pražské burze byly mírně ziskové nebo stagnovaly. V jednoprocentní ztrátě se ocitla jen tabáková Philip Morris.

Investoři dnes podle analytiků a makléřů následovali optimismus na západoevropských trzích. "Na evropské burzy se vrátil optimismus, kterému napomohla rekordní čínská poptávka po mědi. Rostoucí ceny komodit pak obrátily pozornost investorů k těžebnímu sektoru. Daří se ale také automobilkám poté, co němečtí výrobci luxusních vozů oznámili ambiciózní plány růstu v letošním roce. Optimismus dnes převládl také u bankovního sektoru. Unicredit přerušil černou sérii dvojciferných poklesů a přidal necelých osm procent. Pražská burza věrně zrcadlí vývoj na hlavních evropských trzích," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK