Nezaměstnanost i inflace míří k rok starým hodnotám

16.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v prosinci 2011 stoupla na hodnotu dubna téhož roku. Inflace naopak zmírnila, tedy vydala se rovněž k původním hodnotám. GRAFY ZA CELÝ ROK 2011

Po listopadovém vzestupu spotřebitelské inflace z 2,3 na 2,5 procent růst index o jednu desetinku zpomalil na 2,4 procent. Důvodem bylo především částečné zbrzdění meziročního tempa růstu cen pohonných hmot z 12 na 7 procent. Zde se projevilo odeznění silného bazického efektu z předloňského prosince, kdy ceny pohonných hmot poskočily meziměsíčně o 4,5 procenta. I tak však zůstal růst cen pohonných hmot hlavním tahounem růstu cenové hladiny. K dynamice celkové inflace nadále přispívaly rostoucí ceny potravin, jejichž meziroční tempo růstu v prosinci zrychlilo z 5,3 na 5,4 procenta. A do třetice se do vyšších spotřebitelských cen promítlo zdražení zemního plynu v průměru o 3,3 procenta.


Jádrová inflace soustavně klesá již rok a půl


Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen již třetí měsíc v řadě zůstalo v horní polovině intervalu inflačního cíle a skutečné výsledky inflace převýšily prognózu České národní banky o 0,7 procentního bodu. Podobně jako v převážné většině loňského roku byl i v prosinci růst cen ovlivněn vnějšími vlivy, kdy oslabení koruny vůči americkému dolaru tlačilo ceny pohonných hmot vzhůru. Ceny motorové nafty dokonce dosáhly historicky nejvyšší úrovně 35,58 Kč/l. Další zvyšování cen potravin odráželo blížící se zvýšení daně z přidané hodnoty, v předstihu obchodníky zahrnované do cen. Jádrová inflace, tedy celkový index spotřebitelských cen bez vlivu pohonných hmot, potravin a regulovaných cen, zůstala i prosinci nadále mírně záporná. Je dobré připomenout, že jádrová inflace soustavně klesá poslední rok a půl. To signalizuje, že slabá domácí poptávka nadále nevytváří žádná viditelná inflační rizika a veškerý růst cen je dán jinými než poptávkovými vlivy.

Graf: Vývoj inflace v ČR v roce 2011

Vývoj inflace v ČR v roce 2011

 

Zdroj: Český statistický úřad


ČNB potvrzuje obavy z případného oslabení devizového kurzu


Skutečnost, že inflace již druhý měsíc v řadě výrazně převyšuje prognózu České národní banky a dvouprocentní střed intervalu jejího inflačního cíle, nepředstavuje pro ČNB zjevně zásadní problém vzhledem ke zmíněné struktuře cenového růstu a očekávanému ekonomickému zpomalení. ČNB navíc ve svém komentáři zmínila domněnku, že o co více stihli obchodníci navýšit ceny potravin, o to menší by mohl být skok v cenovém růstu na počátku letošního roku. Zápis z posledního jednání bankovní rady ČNB však potvrzuje její obavy z případného oslabení devizového kurzu, které by se prostřednictvím růstu dovozních cen mohlo promítnout do rostoucích inflačních tlaků. Nedávná prognóza ČNB naznačovala možnost dalšího poklesu referenční úrokové sazby. Vzhledem k rostoucím obavám ČNB z dopadů případného oslabení koruny na domácí inflaci, se však naopak zvýšila pravděpodobnost růstu úrokových sazeb v případě oslabení devizového kurzu. Vzhledem k současné úrovni kurzu koruny mezi 25 – 26 za euro chuť ČNB na zvyšování úrokových sazeb nebude příliš vysoká.


Nezaměstnanost vzrostla na 8,6 %


Míra nezaměstnanosti ke konci prosince dále vzrostla z 8 na 8,6 procenta, za čímž stojí především sezónní faktory. Podle statistiky Ministerstva práce se počet volných pracovních míst mírně snížil z 36,8 na 35,7 tisíc a pokračoval růst počtu nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo (z 12,9 na 14,2). Částečné oživení průmyslové produkce v listopadu naznačuje, že tlaky na případné snižování počtu zaměstnanců se koncem roku mírně snížily. Na druhou stranu konjunkturní ukazatele signalizují očekávané zpomalení tempa průmyslové výroby a zaměstnanosti, což by se mohlo v příštích měsících projevit ztíženými podmínkami na trhu práce.

Graf: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR v roce 2011

Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR v roce 2011

Zdroj: MPSV 

Autor článku působí jako hlavní ekonom ING Commercial Banking.  ING Commercial Banking

Autor článku

Vojtěch Benda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU