Kapitál nad zlato

18.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Páteční deníky ještě večer narychlo přepisovaly titulní stránky – spekulovalo se celý den, ale ratingová agentura Standard & Poor's vydala svou zprávu až v noci po uzavření amerických trhů.

Ránu dostaly zejména Francie a Rakousko, které ztratily nejvyšší rating AAA,  Kypr, Itálie, Portugalsko i Španělsko spadly o dva stupně. U Portugalska rating spadl z investičního do spekulativního pásma a Itálie má nyní stejný rating jako Kazachstán.

V pondělí odpoledne o AAA přišel i slovutný hlavní úvěrový rating Evropského fondu finanční stability (EFSF), S&P nicméně uvedla, že rating záchranného fondu by mohla vrátit, pokud členové eurozóny zvýší garance za úvěry, které fond získává. Šéf EFSF sice řekl, že efektivní úvěrová kapacita fondu se nemění, ale EFSF nemá sám o sobě žádný kapitál. Musí si tak zajišťovat úvěry, za které ručí silné státy eurozóny a ty pak půjčuje slabším členům eurozóny.


Virtuální peníze


Na pomoc EFSF teď nejvíce spoléhá Řecko, kam v noci odletěla delegace „trojky“ zjistit, jestli má další půjčka vůbec smysl. Přestože se řecká platební neschopnost rychle a nezadržitelně blíží, před schválením uvolnění peněz z pomoci navíc musí být uzavřena dohoda s věřiteli o odpisu poloviny starého dluhu, což se nedaří.

Jde totiž o soukromé věřitele (investory), tedy převážně banky, které tak hezky virtuálními penězi (jako EFSF) nehýří. Každou ztátu totiž musí něčím zalepit – ze zisku! Přitom by samy byly vděčné za každou záplatu do svého kapitálového polštáře. A že to vůbec jednoduché nebude, předvedla začátkem roku UniCredit.


Kde vzít kapitál?


Případ italské banky UniCredit, která si letos jako první z evropských bank došla na trh pro kapitál, ukazuje, jak to bude obtížné. Banka nabídla svým akcionářům nové akcie za zvýhodněnou cenu (se slevou 43 % v ceně 1,943 eura za akcii), ale během týdne se cena jejích cenných papírů na burze propadla o drtivých 64 %: od 3. do 11. ledna oslabily akcie z 6,51 na 2,45 eura za kus.

Nabídka nových akcií končí 27. ledna, úpis zajišťuje 26 finančních institucí v čele s bankami Bank of America a Mediobanca, které také souhlasily s odkupem všech neprodaných akcií. UniCredit bude nyní muset investory přesvědčit, že skutečnost, že se její akcie obchodují na 18 % účetní hodnoty finančního domu, neodráží její skutečný potenciál.


Pomůže Evropě ratingové varování?


S&P své rozhodnutí odůvodnila nedostatečnými politickými kroky evropských představitelů k řešení současných problémů eurozóny. Také uvedla, že eurozóna nyní čelí několika tlakům, mezi kterými je zpřísnění úvěrových podmínek. Upozornila rovněž na politické překážky a otevřené spory mezi politiky, které brání vyřešení problémů. Samotná úsporná opatření a rozpočtová disciplína nejsou podle agentury pro boj z dluhovou krizí dostačující.

Snížení ratingu podle německé kancléřky Angely Merkelové potvrzuje, že Evropskou unii čeká ještě dlouhá cesta k obnovení důvěry trhů. Kancléřka podle agentury AP zároveň vyzvala země EU, aby co nejrychleji přijaly dohodu o rozpočtové odpovědnosti a zavedly stálý záchranný fond.


Rating není vše


Tak jako když ztratily AAA rating USA, trh dále ochotně kupoval americké dluhopisy i s nižším úrokem. Nižší rating tedy nemusí bolet, musí ale zůstat banky (bankovní sektor) stabilní. Například Irsko největší ránu nedostalo po ztrátě ratingu AAA, ale po kolapsu tamního bankovnictví.

To je poučení pro Francii i Rakousko a vysvětlení, proč zatím výnos z dluhopisů Francie nebo Rakouska na snížení ratingu od S&P prakticky nereagoval...

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU