Začal berlínský Grüne Woche, Veleba kritizuje nazájem ČR o účast

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. ledna (zpravodaj ČTK) - Na berlínském výstavišti dnes své brány návštěvníkům otevřel 77. ročník největšího zemědělského a potravinářského veletrhu na světě Grüne Woche. Do 29. ledna se na něm představuje 1634 vystavovatelů z téměř 60 zemí. Z České republiky přijela desítka firem, polovina z toho jsou pivovary. To kritizoval v rozhovoru pro ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba, který se podivil nad nezájmem ostatních českých zpracovatelů, ale i českých politiků o tuto prestižní akci.

"Kdo není na Grüne Woche, tak jakoby na tomto světě neexistoval. Kdo něco znamená v agrárním sektoru, tak je na Grüne Woche," řekl Veleba. "My tady máme rok co rok jen a jen to pivo, pivo a pivo. Já si myslím, že jsme se někde zpozdili," uvedl. Účast na berlínském veletrhu je podle něj důležitá hlavně pro navazování kontaktů.

Chybu vidí na straně politiků i výrobců. "Čeští politici o to nemají zájem. Je tady jakoby povinná účast ministra zemědělství. Každý rok je to mimochodem jiný ministr," poznamenal Veleba. "Nechápu, proč tady není třeba Agrofert, nebo se tu neprezentuje jiná skupina," dodal.

Ministr zemědělství Petr Bendl, který se zahájení veletrhu také zúčastnil, naopak na sázce na tradiční české pivo nevidí nic špatného. "Češi a pivo je ve světě značka. Platí to i v Evropě," řekl ČTK. "Ale není to jenom o pivu. Je tu s námi řada firem zejména z ovocnářství, které se snaží prosadit na německém trhu," uvedl ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK