IFPI: Tržby z prodeje hudby loni klesly o tři procenta

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. ledna (ČTK) - Tržby z prodeje hudby loni celosvětově klesly o tři procenta na 16,2 miliardy USD (315,4 miliardy Kč). Tržby tak pokračovaly v klesajícím trendu, který začal koncem 90. let minulého století, pokles však zpomalil z osmi procent v roce 2010 a objevují se známky toho, že hudebnímu průmyslu se začíná dařit v boji s internetovým pirátstvím, které je obviňováno z poklesu tržeb nahrávacích společností. Tržby z prodeje digitální hudby pak stouply o osm procent na 5,2 miliardy USD. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

Generální ředitelka IFPI Frances Mooreová dodala, že loni se výrazně po celém světě rozšířila nabídka legálních digitálních hudebních služeb. Počet zemí s legální možností stahování hudby z internetu stoupl na 58 z 23 v roce 2010. Počet předplatitelů služeb pak stoupl na 13,4 milionu z 8,2 milionu předloni. IFPI však nadále odhaduje, že 28 procent uživatelů internetu se měsíčně připojilo na neautorizované služby.

Počet stažení hudby, tedy samostatných nahrávek i celých alb, se loni zvýšil o 17 procent na 3,6 miliardy. Nejoblíbenější digitální nahrávkou byl Bruno Mars a song Just the Way You Are s 12,5 milionu stažení.

Povzbudivá je i skutečnost, že kromě jednotlivých digitálních nahrávek stoupl i prodej celých alb o 24 procent. To ukazuje, že by se nemusely splnit předpovědi, že se sníží prodej hudebních alb, protože posluchači si budou chtít vybírat jen určité oblíbené písně.

Šéfové nahrávacích společností již rovněž vyjadřují obezřetný optimismus a očekávají, že jejich příjmy by se mohly příští rok vrátit k růstu. Mooreová dodala, že prioritou IFPI pro letošní rok bude povzbudit vyhledávače, jako Google, aby více upřednostňovaly legální hudební stránky a bránily financování nelegálních stránek prostřednictvím reklamy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK