Bestsport kvůli reorganizaci založil dvě dceřiné společnosti

01.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Společnost Bestsport, která provozuje a vlastní pražskou O2 arenu, založila dceřiné akciové společnosti Bestsport Arena a Bestsport Services. Tento krok se podle předsedy představenstva firmy Richarda Benýška váže k provedení reorganizačního plánu, který zpracovávají věřitelé. Bestport se na jeho přípravě aktivně podílí. Bestsport, který provozuje a vlastní pražskou O2 arenu, je v úpadku od loňského května.

V obou nově založených firmách bude takzvaný německý model řízení, tedy řídící pravomoci budou náležet dozorčím radám. Jejich předsedou bude Benýšek.

Na výzvu Bestsportu, která chce získat úvěr 100 milionů Kč na krytí svého provozního financování, již zareagoval jeden z věřitelů firmy, skupina PPF. Oslovení věřitelů a třetích subjektů s žádostí o úvěr prý neznamená, že by firma neměla peníze na financování provozu. Bestsport ale čeká možné zvýšené finanční nároky spojené s reorganizací.

Insolvenční soud koncem června rozhodl o tom, že úpadek Bestsportu bude řešen reorganizací. Společnost PPF Healthcare, jeden z věřitelů Bestsportu, poté oznámila, že bude do konce roku 2011 schopna předložit takový reorganizační plán společnosti, který bude mít šanci získat podporu na schůzi věřitelů. Lhůta pro předložení plánu vyprší v polovině února. "Reorganizační plán je v konečném stadiu. Časový výhled pro jeho předložení je zhruba dva týdny," řekl ČTK mluvčí PPF Milan Tománek.

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovala loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy Kč. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun. Právě na reorganizačním plánu podniku bude záležet budoucnost O2 areny.

Bestsport je nyní v jiné situaci než Sazka. Ta už našla nové majitele - za 3,81 miliardy Kč ji prostřednictvím firmy Sazka Sázková kancelář ovládly skupiny PPF a KKCG. PPF a KKCG mají přes dluhopisového agenta, londýnskou The Bank of New York Mellon, důležité slovo i mezi věřiteli Bestsportu. Hala slouží totiž jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě. Vlastní stavba vyšla na sedm miliard Kč. O další zhruba 1,5 miliardy Kč ji prodražily věci jako vypracování projektu nebo poradenské a zprostředkovatelské činnosti. Podle původních plánů měla hala stát dvě miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK