Ruský exportér loni zvýšil vývoz zbraní skoro o čtvrtinu

02.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. února (zpravodaj ČTK) - Ruský vývozce vojenské techniky Rosoboronexport loni prodal do ciziny zbraně za 10,7 miliardy dolarů (asi 204,5 miliard korun), což je skoro o čtvrtinu více než v předchozím roce. Oznámil to dnes generální ředitel podniku Anatolij Isajkin. Rosoboronexport přitom přišel o zakázky v Libyi, kde se změnil režim.

Přes Rosoboronexport se sice uskutečňuje lví díl ruského zbrojního vývozu, některé zakázky se však uskutečňují přímo na úrovni podniků. Lze tak předpokládat, že vývoz ruských zbraní byl ve skutečnosti ještě vyšší.

Isajkin uvedl, že ruské zbraně loni putovaly do 57 zemí světa. K hlavním zákazníkům stejně jako dříve patřily Indie, Venezuela a země v asijsko-tichooceánské oblasti. Mezi novými klienty, s nimiž podnik loni podepsal kontrakty, uvedl i Česko a Německo.

Více než polovinu exportu tvořila letecká technika, následovaná pozemní výzbrojí s podílem 21 procent. Více než jedenáctiprocentního podílu dosáhly dodávky pro námořnictva a pro protivzdušnou obranu. To podle ředitele víceméně odpovídá světovým trendům.

Isajkin připustil, že podnik přišel "kvůli situaci v Libyi" o zakázky za čtyři miliardy dolarů (asi 76 miliard Kč). Kontrakty za dvě miliardy už byly podepsané s předchozím vedením země, podpis dalších ve stejné výši se chystal.

Nicméně i tak má podnik do dalších let zakázky za 33 až 35 miliard dolarů (asi 630 až 670 miliard Kč). "Je to číslo, které se stále mění," dodal.

I přes rostoucí konkurenci na světovém trhu Isajkin počítá do roku 2020 s poptávkou hlavně po stíhačkách Suchoj, cvičných letounech Jak-130, vrtulnících Mil a systémech protivzdušné obrany S-400, Buk, Tor a Pancir, tancích T-90, jakož i po ruských fregatách, korvetách, ponorkách a strážných člunech.

Export však v nejbližších letech může omezit vytíženost zbrojovek na plnění zakázek od ruského státu, který zahájil program přezbrojovaní vlastních ozbrojených sil. "Právě proto předpovídáme, že výše exportu v letech 2012 a 2013 zůstane na úrovni roku 2011," řekl Isajkin. Vytíženost domácích zbrojovek však vývozce těší, protože slibuje peníze na vývoj modernějších zbraní.

Zahraniční zákazníci mají kupříkladu velký zájem o systém protivzdušné obrany S-400, ale Isajkin nepočítá s exportem před rokem 2015; do té doby má tyto zbraně dostávat jen ruská armáda. Pak by na řadu měli přijít nejprve nejbližší ruští spojenci, Bělorusko a Kazachstán. Systém S-400, který má být schopen sestřelovat strategické a taktické letouny i balistické rakety, je zatím zaveden jen ve dvou plucích v okolí Moskvy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK