Japonsko začne připravovat těžbu metanu z hydrátů

03.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. února (ČTK) - Japonská státní energetická společnost Japan Oil, Gas and Metals National Corp (JOGMEC) začne od poloviny února připravovat u japonského východního pobřeží dobývání metanu z hydrátů, ložisek plynu u mořského dna ve formě ledových krystalů. Vlastní zkušební těžba by měla začít v prvním čtvrtletí příštího roku, sdělila dnes společnost.

Japonsko, které je téměř zcela závislé na dovozu energetických surovin, je průkopníkem snah o využití potenciálně obrovského zdroje energie. Odhaduje se, že světové zásoby metan hydrátu až desetinásobně přesahují celkové zemské zásoby fosilních zdrojů.

Japonsko do roku 2001 investovalo do rozvoje technologií pro těžbu metanu hydrátu stovky milionů dolarů a chce tento program dovést do komerčního využití do roku 2018. Tento alternativní energetický zdroj se zkoumá i v USA, Kanadě, Norsku, Indii a Číně. Nejdostupnější ložiska metan hydrátu se nacházejí kolem pobřeží a těsně pod permafrostem, věčně zmrzlou půdou v Arktidě.

Výzkumná japonská studie podle agentury Reuters odhadla, že jen v oblasti mořského příkopu Nankai jihovýchodně od hlavního ostrova Honšú existuje nejméně 1,1 bilionu krychlových metrů plynu. To by odpovídalo zhruba 12 letům japonské spotřeby.

Japonsko chce metan hydrát depresurizovat a změnit jej tím v běžný metan. To by měla být efektivnější metoda než přeměna pomocí horké vody, kterou Japonsko úspěšně testovalo už v roce 2002. V roce 2008 JOGMEC jako první úspěšně předvedla těžbu metanu hydrátu z kanadského permafrostu pomocí depresurizace.

Japonsko je největším světovým dovozcem zkapalněného zemního plynu. Vidina rozsáhlých domácích zásob suroviny získala na naléhavosti po loňské jaderné krizi, která vedla k prudkému růstu dovozu plynu do země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK