Co týden dal?

10.02.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Česku vzrostla v lednu míra nezaměstnanosti na 9,1 procenta. Pokud se vám to zná hodně, vězte, že v Řecku padl ještě před koncem roku 2011 nový rekord: 20,9 procenta. Více v našem pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Průmyslová výroba v Německu se v prosinci snížila o 2,9 procenta. Zaznamenala tak nejprudší propad od ledna 2009. Analytici podle agentury Reuters očekávali pokles o pouhých 0,3 procenta. Tamní ministerstvo nicméně upozornilo, že příznivé údaje o průmyslových zakázkách naznačují blížící se konec slabého období německé ekonomiky.
  • Čína splnila své nedávné varování a zakázala svým leteckým společnostem účast v programu obchodování s emisními povolenkami, který zavedla Evropská unie. Znamená to, že čínští dopravci v EU žádné poplatky za emise platit nebudou. Zatím není jasné, jak na to bude EU reagovat, podle agentury AP je ale postoj Pekingu v každém případě vyostřením globálního sporu o to, jak nejlépe chránit ovzduší.
  • Nebývalé až dvě miliardy dolarů (přes 38 miliard korun) by mohl po chystaném vstupu sociální sítě Facebook na burzu zaplatit její šéf Mark Zuckerberg. Odvod státu, který by podle odborníků mohl být rekordní, je důsledkem plánu internetového podnikatele uplatnit akciové opce v hodnotě miliard dolarů. Krok by významně navýšil jeho podíl ve firmě, již založil před osmi lety.  
  • Přední americké banky poskytnou majitelům domů zhruba 25 miliard dolarů (472 miliard Kč), aby urovnaly obvinění z nekalých praktik při zabavování nemovitostí z důvodu nesplácení hypotéky.
  • Evropská centrální banka podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na jednom procentu, tedy na rekordním minimu.
  • Míra nezaměstnanosti v Řecku v listopadu výrazně vzrostla a dostala se na nový rekord 20,9 procenta. O měsíc dříve nezaměstnanost činila 18,2 procenta. Na trh práce v Řecku nepříznivě doléhají dopady tvrdých úsporných opatření, s nimiž je spojeno i propouštění.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • České stavebnictví v loňském roce kleslo o 3,1 procenta. V roce 2011 bylo zahájeno o 2,1 procenta bytů méně než v roce 2010, dokončeno bylo o 21,4 procenta bytů méně. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v loňském roce meziročně klesla o 12,2 procenta.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto letos zaznamenala nejvyšší lednový prodej v historii. Zájemci koupili 75.400 aut, což je meziročně o 10,2 procenta více. Zvýšený zájem o české automobily firma zaznamenala na všech trzích. Na celosvětovém trhu zvýšila svůj podíl na 1,58 procenta, meziročně to je 0,19 procenta více.
  • Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla z prosincových 8,6 procenta na 9,1 procenta. O práci se ucházelo 534.089 lidí, což je meziměsíčně o 25.638 více. Nad devíti procenty byla nezaměstnanost naposledy loni v březnu. Analytici míní, že lednový nárůst zdaleka nebyl poslední, který Česko čeká. Nezaměstnanost se bude nadále zvyšovat i v následujících měsících. Obrat by měl v důsledku sezonních prací přijít na jaře. 
  • Ministerstvo pro místní rozvoj vypíše letos na jaře novou nabídku pro stavitele nájemních bytů, kteří by mohli na své stavby čerpat úvěry s nízkým úrokem. Celkem na půjčky uvolní 300 milionů korun.
  • Finanční analytický útvar ministerstva financí, který bojuje proti praní špinavých peněz a financování terorismu, loni zajistil přes 808 milionů korun. O rok dříve to bylo 287 milionů korun. Útvar loni podal 256 trestních oznámení, o rok dříve to bylo 296 trestních oznámení. Naopak počet oznámení o podezřelých obchodech a transakcích loni stoupl o 83 na 1970.
  • Devizové rezervy České národní banky na konci ledna klesly na 30,735 miliardy eur z 31,139 miliardy eur ke konci loňského roku. Rezervy se snížily i v korunovém vyjádření, a to o 29,336 miliardy korun na 774.057 miliardy Kč. Naopak v dolarech se objem rezerv meziměsíčně zvýšil o 212,7 milionu na 40,503 miliardy USD.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli vysoké nezaměstnanosti zpřísnilo podmínky pro zaměstnávání cizinců pocházejících ze zemí mimo Evropskou unii. Vydalo krajským pobočkám Úřadu práce pokyn, aby jim od července mimo jiné nevydávaly nová povolení k zaměstnání na volná pracovní místa určená pro lidi s nižší kvalifikací, než je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou.
  • Česká národní banka odhaduje v letošním roce deficit veřejných financí na 3,4 procenta, tedy stejně jako v předchozích odhadech z listopadu. Pro rok 2013 centrální banka deficit zhoršila na 3,8 z předchozích 3,5 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici. 
  • Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 6,9 procenta, v prosinci 2011 byla meziročně reálně vyšší o dvě procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků nejvíc přispěla výroba motorových vozidel a výroba strojů a zařízení. Za celý loňský rok hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 5,4 procenta.     

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?


Posledních 7 dní na našem serveru .

 

Anketa


Počet nezaměstnaných v prosinci po delší době opět překročil půlmilionovou hranici. Analytici odhadují, že množství lidí bez zaměstnání i nadále poroste. Obáváte se o svou práci?

  • O práci se neobávám - 32 %
  • Ano, z propouštění mám strach - 47 %
  • Je mi to celkem jedno, práci si najdu vždy - 22 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU