Švýcaři pracují na nové strategii proti daňovým únikům

12.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 12. února (ČTK) - Švýcaři pracují na nové strategii, která by místnímu bankovnímu sektoru měla pomoci lépe odolávat pokusům o daňové úniky. Zástupci lobbistických skupin v zásadě nejsou proti, upozorňují ale, že požadovat po klientech důkazy, že platí daně jinde, bude obtížné. Kvůli daňovým únikům ve švýcarských bankách se dostal Bern v posledních letech do sporu s vládami řady vyspělých zemí.

"Jsem otevřený myšlence, aby zahraniční klienti poskytovali čestné prohlášení," řekl listu Sonntags Zeitung Gerold Bührer, který je šéfem lobbistické skupiny economiesuisse. Nelíbí se mu ale, aby Švýcarsko činilo kroky, které jej budou izolovat. Vláda v Bernu by prý měla všechna opatření koordinovat s mezinárodními organizacemi, jako je například Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Americké ministerstvo spravedlnosti v současné době vyšetřuje několik švýcarských bank, které podezírá, že bohatým Američanům pomohly vyhnout se placení daní v USA. Švýcaři už asi rok usilují o to, aby Američané vyšetřování zastavili. Slibují, že zaplatí vysokou pokutu a předají rovněž jména klientů, u nichž existuje podezření z daňových podvodů.

Švýcarský parlament by měl 29. února hlasovat o návrhu, který umožní předat do USA jména podezřelých klientů. Sociální demokraté ale sdělili, že návrh podpoří jen pod podmínkou, že takzvaná vládní strategie "čistých peněz" bude zahrnovat požadavek, aby banky od zahraničních klientů žádaly důkaz, že jsou jejich peníze řádně zdaněny. Podle expertů ale bude těžké takový požadavek splnit.

"Už jen z důvodů proveditelnosti to není průchodné," upozorňuje Bührer. "Takové omezení se bude rovnat obrovskému znevýhodnění pro Švýcarsko jako finanční centrum," dodal. Podobně situaci hodnotí také šéfové švýcarských bank Zürcher Kantonalbank (ZKB) a Credit Suisse, které patří v USA mezi podezřelé.

"Požadovat, aby klient prokázal, že má zaplacené daně, je nemožné," řekl v rozhovoru s listem Sonntags Blick šéf Credit Suisse Brady Dougan. Ředitel banky ZKB listu Der Sonntag řekl, že takový požadavek je něco jako "Mission Impossible".

V pátek se v New Yorku konal soud s největší švýcarskou soukromou bankou Wegelin & Co, nikdo z jejích zástupců ale k soudu nepřišel. Za žalující stranu se dostavili jen zástupci amerického ministerstva spravedlnosti. Po skončení jednání banka ze svého švýcarského sídla prostřednictvím tiskové zprávy do New Yorku vzkázala, že jí nebylo řádně doručeno obvinění, a tudíž není povinna se k soudu dostavit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK