Splašky ze Dvora zvedly dvojnásobně nad limit amoniakální dusík

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) 22. února (ČTK) - Splašky tekoucí začátkem února ze šestnáctitisícového Dvora Králové nad Labem přímo do Labe zvýšily v řece hodnoty amoniakálního dusíku téměř dvojnásobně nad normu. Hodnoty fosforu v řece se dostaly na hranici limitu. Ostatní z desítky sledovaných parametrů kvality vody v řece limity nepřekročily. ČTK to dnes řekl mluvčí státního podniku Povodí Labe Václav Jirásek.

Firma WWTP DKNL jako provozovatel čističky přerušila čištění splašků kvůli sporu o ceny s dvorskou radnicí v pondělí 6. února ráno. Po následujících 56 hodin tekly splašky přímo do řeky. Provoz čističky opět začal ve středu 8. února večer a předcházela mu dohoda města s provozovatelem čističky.

Řeka se s přívalem splašků podle správců povodí vyrovnala relativně dobře. Podle Jiráska k tomu přispělo mrazivé počasí, setrvalý průtok a dostatek kyslíku v řece. "V létě by byl dopad jiný. Amoniakální dusík při nedostatku kyslíku ve vodě vede k úhynu ryb. Spálí jim žábry," řekl Jirásek. Po zastavení čištění se uhynulé ryby v Labi neobjevily.

Pracovníci Povodí Labe vzorky vody odebírali na několika místech na Labi od Dvora Králové až po Předměřice nad Labem před Hradcem Králové. Amoniakální dusík dosáhl hodnot až 0,41 miligramů na litr, zatímco limit je 0,23 miligramů na litr. Proti normálnímu stavu byl amoniakální dusík zvýšený až čtyřnásobně. Hodnota fosforu se těsně pod ústím kanálu se splašky dostala na limitních 0,15 miligramů na litr a dál po proudu rychle klesala. Jirásek poznamenal, že za vteřinu do řeky teklo asi 110 litrů splašků, které se ředily v 5000 litrech labské vody.

Výsledky měření Povodí Labe předalo České inspekci životního prostředí (ČIŽP), která kvůli nedovolenému vypouštění vede od 8. února správní řízení s městem Dvůr Králové a společností Vodovody a kanalizace Dvůr Králové. Hrozí jim pokuta až pět milionů korun. Podle dnešního vyjádření ředitelky hradeckého inspektorátu ČIŽP Jany Samkové správní řízení stále běží. Správní řízení vede také Krajský úřad Královéhradeckého kraje, a to s provozovatelem a majitelem čistírny odpadních vod. Provozovateli hrozí pokuta až milion korun, majiteli pokuta půl milionu korun.

Firma WWTP DKNL obnovila čištění po té, co jí město slíbila zaplatit za leden a únor zálohu 3,3 mil. Kč. Obě strany se také dohodly na vytvoření komise, která by do konce března měla stanovit cenu čištění. Případnou dohodu o ceně čištění by mělo schvalovat dvorské zastupitelstvo.

Firma WWTP DKNL tvrdí, že měsíční náklady na čištění odpadních vod činí bez zisku asi 3,5 milionu. Společnost od města dostává 1,67 milionu Kč měsíčně. Firmě tak za poslední roky prý vznikl deficit přes 100 milionů korun a hrozí jí insolvence. Město vyšší sumu hradit odmítalo, protože údajně neznalo přesnou kalkulaci ceny.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK