Zamíchají nové banky hypotečním trhem?

23.02.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Equa Bank a Fio Banka – další dva noví hráči na trhu hypoték. Podaří se skupině nových* bank v letošním roce zaujmout klienty, navýšit svůj tržní podíl a oslabit dlouhodobě dominantní pozici velkých hráčů?

Hypotéky v současnosti na českém trhu nabízí 15 bank, nicméně bezmála 90 % trhu dlouhodobě ovládá pětice bank v čele s Hypoteční bankou, Komerční bankou a Českou spořitelnou, které doplňuje Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Tyto banky v loňském roce poskytly hypotéky za 108,7 miliard korun a jejich tržní podíl povyrostl na 87,5 %, přičemž jednoznačně největší posun v objemu nově poskytnutých hypoték zaznamenala Česká spořitelna, která se po dvou letech opět napevno vrátila mezi tři největší poskytovatele hypoték. A především díky České spořitelně loni vzrostl společný tržní podíl HB, KB a ČS (TOP 3) na 72,5 %.

 

I přesto, že trh je do jisté míry konsolidovaný, meziroční růst objemu nových obchodů v řádu desítek procent láká nové poskytovatele. V závěru roku 2011 mezi skupinu bank poskytujících hypotéky nově přibyla Equa Bank a Fio Banka. Pro nové banky* byl však rok 2011 velice složitý. Zatímco v předchozích dvou letech jejich agresivní cenová politika fungovala a jejich tržní podíl pozvolna rostl, v loňském roce narazily. Dolů s cenou šly i velké banky, takže souhrnný tržní podíl této skupiny nepřesáhl hranici 6 %.

 

V letošním roce odhadujeme, že se „novým bankám“ podaří přenastavit svou obchodní a cenovou strategii, zvýšit aktivitu, a i díky „posile“ dvou nových bank tyto subjekty překročí v součtu 7% hranici tržního podílu. Vedle skupiny „nových bank“ stojí ještě loni velice úspěšná Wüstenrot hypoteční banka a GE Money bank, která inovovala svou nabídku, opět rozjíždí prodej hypoték skrze externí distribuční kanály a určitě bude chtít do konkurenčního soupeření výrazněji zasáhnout.

 

Roli pozorovatele zatím zaujmuly Air Bank a ZUNO, které na trh rovněž vstoupily v loňském roce, ale hypotéky plánují uvést do své nabídky nejdříve v roce 2013.

 

* Volksbank, mBank, Oberbank, LBBW Bank + nově Equa bank, Fio banka
** odhad

 

Zdroj: GOLEM FINANCE s.r.o., banky, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), hypoindex.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz