MMF uvolnil dalších 3,2 miliardy eur ze záchranného úvěru Irsku

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolnil dalších 3,2 miliardy eur (79,9 miliardy korun) ze záchranného úvěru pro Irsko, ke kterému se zavázal v rámci dohody o mezinárodní finanční pomoci této zemi z roku 2010. Podle agentury AFP to MMF uvedl v pondělním prohlášení. Jde podle něj o v pořadí šesté vyplacení části peněz z dohodnuté úvěrové pomoci. MMF tak prý již Irsku celkem půjčil 16,05 ze slíbených 22,6 miliardy eur.

 

Irsko se v listopadu 2010 s Evropskou unií a MMF dohodlo na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč). Stalo se tak po Řecku druhou zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Loni v dubnu se k těmto dvěma zemím připojilo Portugalsko.

 

MMF soudí, že Irsko dělá pokroky v provádění úsporných opatření, ke kterým se zavázalo, aby mohlo mezinárodní pomoc čerpat. Podle agentury AFP jsou úsporné kroky, které zavádí irská vláda, jedněmi z nejtvrdších v Evropě.

 

Podle dohody o finanční pomoci bylo cílovou úrovní pro loňský deficit 10,6 procenta hrubého domácího produktu. Irský ministr financí Michael Noonan a zástupci mezinárodních věřitelů v druhé polovině ledna informovali, že rozpočtový schodek Irska loni klesl pod deset procent hrubého domácího produktu.

 

Představitelé EU, MMF a Evropské centrální banky tehdy uvedli, že Irsko je při snižování rozpočtového deficitu úspěšnější, než stanovují podmínky dohody o pomoci. Odhad letošního růstu irské ekonomiky ale snížili na půl procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta, protože země podle nich dál "čelí významným problémům".

 

Do roku 2015 by Irsko mělo snížit schodek rozpočtu pod tři procenta HDP. V roce 2010 se deficit vyšplhal na rekordních 32 procent kvůli nákladům na záchranu šesti bank.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK