Japonské akcie vystoupily na nové maximum za sedm měsíců

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes smazal počáteční ztráty způsobené propadem akcií výrobců čipů a jeho hlavní index vystoupil na nové sedmiměsíční maximum. Investoři během dne přehodnotili vliv bankrotu firmy Elpida Memory na sektor polovodičů a obnovili nákupy.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,9 procenta na 9722,52 bodu, i když ráno sestoupil až na 9258,77 bodu. Od počátku roku přidává přes 15 procent a nyní míří k nejvyššímu růstu za měsíc únor od roku 1991.

Trh nejprve výrazně oslaboval, protože investoři prodávali akcie polovodičového sektoru v reakci na to, že výrobce paměťových čipů Elpida Memory se v pondělí uchýlil pod ochranu před věřiteli. Později ale dopad Elpidy na sektor přehodnocovali a kupovali prodané akcie zpět. Náladu zlepšilo i středeční plánované uvedení několika nových podílových fondů na trh.

V devizovém obchodování v Asii se kurz jenu díky nákupům japonských vývozců odpoutal od pondělního devítiměsíčního minima. Podle obchodníků však jeho pozice zůstává slabá, což je důsledkem nedávného překvapivého zmírnění měnové politiky japonské centrální banky, rekordního obchodního deficitu a poklesu přebytku na běžném účtu. Snížení řeckého ratingu agenturou Standard & Poor´s do kategorie selektivní platební neschopnosti se všeobecně očekávalo a na trh vliv nemělo.

Jen vůči dolaru posílil ke konci tokijského obchodování o 0,4 procenta na 80,24 JPY a vzdálil se od pondělního minima 81,66 JPY. Euro mírně posílilo na 1,3410 USD z pondělního závěru v New Yorku na 1,3397 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK