KBC a Santander spojí své polské dceřiné banky, KBC pak odejde

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. února (ČTK) - Belgická finanční skupina KBC spojí svou polskou dceřinou banku Kredyt Bank s Bank Zachodni WBK, která patří španělské Banco Santander. KBC, majitel ČSOB, poté z nové polské skupiny postupně odejde. Transakcí, kterou dnes obě západní finanční skupiny společně oznámily, vznikne na polském trhu banka s tržní hodnotou pět miliard eur (125 miliard Kč).

Většinovým vlastníkem spojené banky bude Santander, která v ní bude mít 76,5 procenta. Na KBC bude zpočátku připadat 16,4 procenta, zbylí menšinoví akcionáři budou mít 7,1 procenta. KBC ale uvedla, že svůj podíl bude postupně odprodávat.

KBC během finanční krize let 2008-09 dostala od Belgie státní pomoc sedm miliard eur. Svůj souhlas k tomu ale musela dát Evropská komise, která jej podmínila restrukturalizací a omezením aktivit skupiny.

KBC po zrušení úmyslu prodat na burze část akcií ČSOB se rozhodla prodat v Polsku Kredyt Bank a pojišťovnu Warta. Podle posledních zpráv se Wartu prodat zatím nedaří, protože nabídky na ni jsou příliš nízké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK