Nálada spotřebitelů v Německu dál roste, je nejvyšší za rok

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nálada německých spotřebitelů se ve výhledu na březen zlepšila šestý měsíc po sobě a její index dosáhl nejvyšší úrovně za poslední rok. Dnešní zpráva výzkumného institutu GfK potvrdila, že největší evropské ekonomice se daří překonávat vliv dluhové krize v eurozóně a mohla by se vyhnout hrozící recesi.

 

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, stoupl na 6,0 bodu z únorových 5,9 bodu a je nejvýše za 12 měsíců. Výsledek odpovídá odhadům analytiků dotázaných agenturou Reuters.

"Spotřebitelská nálada vykazuje pomalý, ale setrvalý vzestup," konstatoval GfK. "Potvrzuje to předpoklady, podle nichž budou spotřebitelé v letošním roce významnou oporou rozvoje ekonomiky," dodal institut.

Údaje z minulého týdne ukázaly, že index podnikatelského klimatu institutu Ifo rostl čtvrtý měsíc po sobě. Růst indikátorů důvěry naznačuje, že Německo se i přes pokles ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí může vyhnout recesi, která se běžně definuje jako pokles ve dvou čtvrtletích za sebou. Ekonomice by měl zabránit v dalším zhoršení zejména silný domácí trh práce, který podporuje spotřební výdaje.

Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má však ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta.

V posledním čtvrtletí loňského roku německý hrubý domácí produkt klesl v mezičtvrtletním srovnání o 0,2 procenta po růstu o 0,6 procenta v předešlém čtvrtletí. V celém loňském roce však ekonomika stoupla o tři procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK