AFP: Předpokládaný summit eurozóny se v pátek neuskuteční

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. února (ČTK) - V pátek se po skončení summitu Evropské unie neuskuteční vrcholná schůzka eurozóny, jak se původně očekávalo. S odvoláním na diplomaty o tom dnes informovala agentura AFP. Důvodem je podle ní to, že Německo nechce jednat o navýšení prostředků záchranného fondu eurozóny.

"Summit eurozóny byl zrušen," citovala AFP evropské zdroje. Vrcholnou schůzku prý unijní prezident Herman Van Rompuy plánoval na pátek - tedy druhý den summitu, v jehož rámci by měli zástupci 25 států EU podepsat nový pakt rozpočtové kázně. K němu se jako jediné odmítly připojit ČR a Británie.

Skupina největších světových ekonomik G20 o víkendu podmínila svůj příspěvek k pomoci eurozóně požadavkem, aby země eura posílily nejprve vlastní ochrannou bariéru proti šíření dluhové krize. Ovšem z Německa zaznívají odmítavé hlasy pro navyšování záchranného fondu, které zmiňují to, že se situace na finančních trzích zlepšuje.

Ve čtvrtek, kdy summit EU bude začínat, by se naopak měli sejít ministři financí zemí eurozóny. Diskutovat by měli zejména o situaci v Řecku a tom, nakolik Atény plní podmínky spjaté s druhým záchranným balíkem pro tuto dluhy stíhanou zemi. Na balíku ve výši 130 miliard eur se eurozóna nedávno dohodla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK