Španělský rozpočtový deficit loni dosáhl 8,5 procenta HDP

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 28. února (ČTK) - Rozpočtový deficit Španělska vystoupil v loňském roce na 8,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Sdělil to v pondělní večer podle listu Financial Times španělský ministr financí Cristóbal Montoro. Schodek tak skončil výrazně nad předpokladem předešlé socialistické vlády i nad původním odhadem pravicového kabinetu, který nastoupil v prosinci. Letos Evropská komise po Madridu vyžaduje snížení schodku na 4,4 procenta HDP, což by si vyžádalo bezprecedentní úspory v rozsahu 40 miliard eur (téměř bilion korun).

Socialistická vláda ještě v prosinci trvala na tom, že loňský deficit klesne na šest procent HDP z úrovně 9,3 procenta v roce 2010, a splní tak cíl stanovený Evropskou komisí. Nová konzervativní vláda Mariana Rajoye však brzy po svém nástupu odhadla, že deficit dosáhne nejméně osmi procent.

Cíl na letošní rok je vzhledem k loňskému výsledku dosažitelný jen stěží. Evropská komise bude jednat o španělském rozpočtu až po dodání závěrečných čísel, které chce nová vláda zveřejnit na konci března.

Tento měsíc tři činitelé komise agentuře Reuters řekli, že Madrid by mohl čekat za nadměrné deficity sankce, a vyjádřili podezření, že nová vláda záměrně nadhodnotila loňský schodek, aby si vytvořila rezervu. Sama komise ale naznačila, že bude uvažovat o zmírnění letošního cíle pro Španělsko, kdyby se ukázalo, že loňský deficit byl vyšší, než se čekalo.

Montoro jakékoli manipulace se španělskými údaji ostře popřel. "Kdokoli uvnitř nebo vně Evropské komise, kdo říká, že jsme nafoukli deficit, je úplně mimo realitu," řekl.

Rajoyova vláda vyjádřila po svém nástupu odhodlání důsledně snižovat schodek a zároveň podporovat ekonomický růst a snižovat nezaměstnanost, podle FT však stojí před "řeckou kletbou": čím více bude snižovat výdaje a zvyšovat daně, tím spíše bude ekonomika klesat, což sníží rozpočtové příjmy a zabrání poklesu deficitu a následně vyvolá tlak na další úsporné kroky.

K nárůstu schodku nad stanovenou úroveň přispěly hlavně deficity 17 španělských autonomních oblastí, které se na deficitu podílely třemi procentními body. Nejhůře na to byla Castilla La Mancha, jejíž deficit dosáhl 7,3 procenta HDP.

Rajoyova vláda již oznámila pro letošní rok snížení výdajů a zvýšení daní v objemu 15 miliard eur. V rozpočtu na letošní rok, který má oznámit na konci března. slíbila vláda další úsporná opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK