Inspektoři doporučí dát Portugalsku další část záchranného úvěru

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 28. února (ČTK) - Inspektoři "trojky" mezinárodních věřitelů dospěli po své poslední kontrole v Portugalsku k závěru, že Lisabon plní podmínky loňského záchranného balíku. Doporučí tak uvolnit zemi z tohoto programu dalších 14,6 miliardy eur (365 miliard Kč). Oznámil to dnes portugalský ministr financí Vitor Gaspar na závěr návštěvy inspektorů Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Portugalsko se snaží ukázat věřitelům, že plní své závazky ve snižování rozpočtového deficitu a v ekonomických reformách, přestože jeho ekonomika prohlubuje propad a trpí rekordně vysokou nezaměstnaností. Lisabon se chce za každou cenu vyhnout osudu Řecka, které cíle neplnilo a muselo se dohodnout na druhém záchranném úvěru.

Portugalská ekonomika loni klesla o 1,5 procenta a letos se podle Gaspara její pokles zrychlí na 3,3 procenta. Míra nezaměstnanosti má tento rok vystoupat na 14,5 procenta. I přesto ale Lisabon hodlá splnit letošní cíl a snížit deficit rozpočtu na 4,5 procenta hrubého domácího produktu.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc, a dohodlo se s EU a MMF na záchranné půjčce v sumě 78 miliard eur. Vláda zvýšila daně, omezila rozpočtové výdaje a snížila mzdy, což ale dopadlo negativně na spotřebu a investice a prohloubilo ekonomický propad.

Portugalsko se tak kvůli drastickým úsporným krokům dostává do stejné pasti jako Řecko. To vyvolává na finančních trzích obavy z toho, že půjde stejnou cestou jako Atény a bude v rámci nové pomoci potřebovat odpuštění značné části dluhů.

Gaspar dnes zopakoval, že Lisabon o žádný nový záchranný balík neusiluje. Dodal ale, že "mezinárodní partneři jsou v případě potřeby připraveni k další pomoci".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK