Itálie prodala desetileté dluhopisy nejlevněji od srpna

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Italská vláda dnes prodala nové dluhopisy se splatností za deset let nejlevněji od loňského srpna, tedy od doby, kdy se začaly výnosy italských obligací prudce zvyšovat. Výsledky emise v objemu 6,25 miliardy eur (156 miliard Kč) jsou dalším důkazem zmírnění tlaků na třetí největší ekonomiku eurozóny po prosincové úvěrové injekci Evropské centrální banky (ECB) finančním ústavům v eurozóně.

 

Výnos emise desetiletých dluhopisů klesl na 5,5 procenta z úrovně 6,08 procenta dosažené v aukci z konce ledna. Poptávka investorů překročila nabídku dluhopisů 1,4krát a objem prodeje byl na horním konci plánovaného rozsahu.

Dnešní výsledek zvyšuje naděje na to, že Itálie se přes nebezpečné období prvních čtyř měsíců roku přenese bez větších problémů. Řím musel od února do dubna získat k pokrytí splatných dluhopisů celkem 90 miliard eur a s dneškem už má k dispozici 46 miliard eur.

Zmírnění napětí na evropském trhu dluhopisů se začalo projevovat od poloviny ledna díky tomu, že ECB na konci prosince poskytla komerčním bankám levné tříleté úvěry v sumě zhruba půl bilionu eur. Banky část z nich použily k nákupům státních dluhopisů zemí ohrožovaných dluhovou krizí jako Itálie a Španělsko.

Podle pondělních údajů ECB zvýšily španělské a italské banky v lednu své nákupy vládních dluhopisů o rekordních 20 miliard eur. ECB uspořádá druhé kolo aukce tříletých úvěrů tuto středu a udat by měla opět zhruba 500 miliard eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK