Akcie PSA prudce stouply, GM prý jedná o koupi podílu

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. února (ČTK) - Akcie francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën dnes prudce posílily v reakci na informace zdrojů agentury Reuters, podle kterých vede americká společnost General Motors pokročilé rozhovory o koupi malého podílu v PSA. Transakce má být součástí navrhované strategické aliance těchto dvou podniků.

Jeden ze zdrojů upozornil, že koupě podílu by byla "čistě symbolická" s cílem upevnit případnou alianci. GM by podle zdrojů v případě dohody v PSA pravděpodobně koupila méně než pětiprocentní podíl. Dohoda by podle agentury Reuters mohla být ohlášena během několika příštích dnů.

Automobilka PSA zatím potvrdila pouze to, že vede jednání s nejmenovaným partnerem. Její akcie si dnes připsaly téměř deset procent, později ale o část zisků přišly. Pětiprocentní podíl v PSA má podle současné tržní hodnoty cenu kolem 240 milionů dolarů (zhruba 4,5 miliardy Kč).

Informace o rozhovorech PSA a GM o alianci se v médiích objevily již minulý týden. GM by alianci mohla využít ke snížení provozních nákladů ztrátové evropské divize Opel. PSA by díky ní mohla získat přístup na nové trhy v době, kdy je poptávka po automobilech v Evropě pod tlakem v důsledku dluhové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK