Pardubický kraj může pokračovat v trasování silnice R35

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 28. února (ČTK) - Pardubický kraj může pokračovat v trasování rychlostní silnice R35. Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně odmítl návrh soukromého zemědělce Jana Vaňouse z Bohuňovic u Litomyšle na zrušení části Zásad územního rozvoje Pardubického kraje. Vaňous se bránil proti plánovanému koridoru budoucí silnice. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Magdalena Navrátilová.

"Opačné rozhodnutí by nás postavilo zase na úplný začátek celého procesu a vše by se značně protáhlo. Takhle se můžeme plně soustředit na hledání řešení zbývajícího sporného úseku trasy R35 kolem Litomyšle, mezi obcemi Řídký a Strakov," uvedl hejtman Radko Martínek (ČSSD).

Rychlostní komunikace R35 za Litomyšlí je už schválená v územním plánu. Jde o koridor, který je široký 700 metrů a jeho přesné vedení se může ještě měnit. Naopak asi desetikilometrový úsek před Litomyšlí musel kraj přepracovat. Vzdálenější trasu od Litomyšle už krajské zastupitelstvo jednou schválilo, ozval se ale soukromý zemědělec Jan Vaňous, který tam vlastní pozemky, a se svými požadavky uspěl u soudu. Nové vymezení koridoru dané zásadami územního rozvoje se mu však už zrušit nepodařilo.

Radnice v Litomyšli vzdálenější trasu prosazuje, jinak by se město údajně nemohlo dál rozvíjet. Radnice nedávno uvedla, že tuto variantu doporučil také posudek o vlivech záměru na životní prostředí (EIA). Konečné rozhodnutí musí vynést krajské zastupitelstvo.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK