Euro mírně stouplo, v centru pozornosti levné úvěry od ECB

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Euro dnes mírně posílilo vůči americkému dolaru. Zůstává tak v blízkosti téměř tříměsíčního maxima, na které se vyšplhalo minulý pátek. Pozornost se soustředí na středeční nabídku levných úvěrů od Evropské centrální banky (ECB). Ta by podle agentury Reuters měla zvýšit zájem investorů o riziková aktiva a krátkodobě podpořit jednotnou evropskou měnu.

 

Euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3435 USD. Minulý pátek se dostalo až na 1,3486 USD, tedy na nejvyšší úroveň od začátku prosince. Vůči japonskému jenu dnes euro posílilo o 0,2 procenta na 108,11 JPY, napsala agentura Reuters.

 

ECB ve středu v rámci programu LTRO opět nabídne komerčním bankám neomezený objem levných tříletých úvěrů. Při prosincovém tendru si 523 bank celkově půjčilo téměř 490 miliard eur (zhruba 12 bilionů Kč). "Dalo by se předpokládat, že LTRO bude rozhodující pro náladu na trhu v příštích několika dnech," uvedl analytik Nick Bennenbroek ze společnosti Wells Fargo Bank. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že banky by si na středečním tendru mohly opět půjčit kolem 500 miliard eur.

 

Derek Halpenny ze společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi nicméně předpověděl, že jakékoli posílení eura bude pouze krátkodobé. Dlouhodobé vyhlídky jednotné evropské měny jsou zastíněny přetrvávajícími obavami ohledně evropské dluhové krize a jejích dopadů na ekonomiku.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK