Penzijní fondy zaznamenaly před uzávěrkou přestupů zájem klientů

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Penzijní fondy zaznamenaly během dneška zvýšený zájem o přestup účastníků penzijního připojištění, ovšem žádné komplikace nenastaly. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními fondy. Dnes byl podle důchodové reformy poslední den, kdy mohli klienti vyměnit penzijní fond. Výpověď musí být doručena do konce pracovní doby centrály fondu. Pokud si někdo sjednal novou smlouvu a výpověď z fondu nestihne, zůstane dál ve svém fondu.

 

"Žádné zmatky či nejasnosti ohledně vypovídání smluv o penzijním připojištění jsme nezaznamenali, nárazově registrujeme zvýšený provoz," řekla ČTK mluvčí PF ČSOB Stabilita Pavla Hávová. "Neevidujeme žádné významnější komplikace, které by souvisely s vypovídáním smluv," souhlasil mluvčí PF Generali Jiří Cívka.

 

Fondy se shodují na tom, že během posledních dvou dnů byl počet žadatelů o převod nejvyšší. "Všechny žádosti o převod do PF České spořitelny jsme již přijali a během odpoledne je kurýrem odešleme do příslušných penzijních fondů. Výjimkou je PF AXA se sídlem v Brně, kam již v poledne kurýr odjel. Protože se žádosti musí před odesláním do jiného fondu zaevidovat a zkontrolovat, přijímali jsme je přibližně do 14:00, abychom je do jiných penzijních fondů stihli doručit v jejich pracovní době," uvedla Klára Pačesová z oddělení komunikace ČS.

 

Současný systém penzijních fondů bude platit jen pro nynější účastníky, důvodem jsou změny plynoucí z důchodové reformy. Poslední smlouvy do současného systému penzijního připojištění bude možno uzavřít 30. listopadu 2012. Poté noví klienti budou vstupovat již do takzvaného dobrovolného penzijního spoření, které bude jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze.

 

Nové fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

 

Do dneška mají rovněž samotné penzijní fondy, kterých je na trhu nyní devět, poslední den na předložení žádosti o povolení k činnosti penzijní společnosti a žádosti o povolení k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu. Penzijní fondy minulý týden ČTK potvrdily, že mají v plánu žádosti podat. Penzijní společnosti budou spravovat peníze klientů v rámci takzvaného druhého pilíře důchodové reformy. Transformované fondy budou součástí doplňkového penzijního spoření, které vznikne ze současných penzijních fondů.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK