Americké akcie mírně zpevňují, pomáhá dílčí statistika

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. února (ČTK) - Akcie na burzách ve Spojených státech pokračují v mírném růstu, ve výraznějším zpevnění jim brání rozporuplná statistika. Trh čerpá optimismus jen z dílčích statistických dat a rovněž ze zprávy o pokračujícím růstu spotřebitelské důvěry. Investoři mají zato, že stav americké ekonomiky se dál zlepšuje, byť některá statistická data jsou slabší.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.005 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,2 procenta. Kolem této hranice se pohybuje už několik dnů, zatím se nad ni ale nedokázal výrazně posunout. Širší index S&P 500 přidával asi 0,3 procenta na 1372 bodů, index Nasdaq Composite měl zisk asi 0,6 procenta a nacházel se blízko 2985 bodů.

Povzbudivě vyzněla zpráva, podle které spotřebitelská důvěra v USA vystoupila nejvýše za poslední rok. Zklamal naopak vývoz zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, které výrazně klesly.

Investoři netrpělivě čekají, zda se hlavní indexy dokážou udržet nad klíčovými hodnotami. Zatímco Dow Jonesův index už v minulých dnech hranici 13.000 bodů překonal několikrát, uzavřít nad ní nedokázal ani jednou. Naposledy to bylo v květnu 2008, tedy ještě dlouho předtím, než se začaly projevovat dopady finanční krize.

S ještě větším napětím investoři sledují vývoj indexu Nasdaq Composite. Ten se blíží hranici 3000 bodů, kde byl naposledy před 12 lety, respektive koncem roku 2000. Tehdy prudce sestupoval z maxima, které je nad 5000 body a na němž byl index ve stejném roce. Na rychlý sestup se vydal ve chvíli, kdy splaskla takzvaná bublina internetových akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK