Vláda projedná nové zdanění hazardu a energetické štítky budov

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Vláda dnes projedná návrh nového zákona o provozování sázkových her, který hry dělí na povolované a ohlašované. Řeší také zcela nově zpoplatnění provozovatelů sázkových her, když dosavadní poplatky a odvody nahradí daní ze sázkových her. Kabinet se bude zabývat také novelou o hospodaření energií, která upravuje povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti.

Ministerstvo financí navrhuje 20procentní sazbu daně z částky, o kterou úhrn všech vkladů v jednotlivých sázkových hrách převyšuje úhrn vyplacených výher. V případě her provozovaných prostřednictvím technických zařízení obsluhovaných přímo účastníkem hry, tedy typicky herních automatů, bude navíc z každého zařízení hrazena částka 55 Kč denně.

K povolovaným sázkovým hrám má náležet většina druhů loterií a jiných podobných her, včetně turnajů v karetních hrách. Ohlašované hry mají podle návrhu zahrnovat spotřebitelské sázkové hry a tomboly, u nichž úhrn výher přesahuje 100.000 Kč. Sázkové a herní společnosti s většinou návrhů nesouhlasí a poukazují na časté právní změny v odvětví.

Novela zákona o hospodaření energií zavádí pro vlastníky nemovitostí, které chystají k prodeji či pronájmu, zřejmě od příštího roku povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti. Novostavby jsou tímto způsobem označovány od roku 2009. Opatření souvisí s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov.

Kabinet bude mít na stole také poslanecký návrh na vydání zákona o důchodovém spoření a zákona o doplňkovém penzijním spoření či zprávu o inflaci, kterou předkládá guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK