Japonské akcie za sebou mají nejlepší únor od roku 1991

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes mírně zpevnily, za celý únor ale přidaly přes deset procent. To je nejlepší únorová výkonnost za posledních 21 let, tedy od roku 1991. Na devizových trzích ještě mírně zpevnilo euro, výraznější růst z předchozího dne už se ale neopakoval. Trh čekal na dnešní aukci levných tříletých úvěrů, které bude nabízet Evropská centrální banka (ECB).

Hlavní index Nikkei 225 si dnes připsal 0,72 bodu a den uzavřel vyšší o 0,01 procenta na hodnotě 9723,24 bodu. Nedokázal se tak udržet nad hranicí 9800 bodů, i když nad ní během dne už byl. V závěru obchodování totiž veškeré zisky odevzdal. Širší index Topix dokonce po smazání zisků přešel do ztráty, odepsal 0,30 procenta a uzavřel na 835,96 bodu.

Aukce tříletých úvěrů, které ECB nabídne v neomezeném objemu, se zřejmě stane hlavním tématem dne. Na trhu sílí nervozita, protože lze čekat, že banky si opět řeknou o značné sumy peněz. ECB tyto úvěry už jednou nabídla před Vánocemi, dnešní aukce bude druhá a podle některých analytiků možná i poslední.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3470 USD a zůstává v blízkosti téměř tříměsíčního maxima 1,3487 USD, na němž se ocitlo minulý týden. Dolar k japonskému jenu 0,2 procenta odepsal a dostal se na 80,32 JPY, převážně v reakci na prodej ze strany japonských exportérů. Ti před koncem japonského fiskálního roku nakupují domácí měnu. Euro k jenu kleslo o 0,1 procenta na 108,22 JPY.

Chystaná aukce úvěrů v eurozóně ale zvyšuje zájem o takzvané komoditní měny a další aktiva s vyšším výnosem. Naopak japonský jen za únor bude mít asi největší ztrátu vůči euru za posledních 11 let. Za úvěry, které si banky od ECB vezmou, se budou zřejmě znovu nakupovat i dluhopisy zemí z okraje eurozóny, na což ECB do značné míry i spoléhá. ECB si tak bude moci koupit čas na řešení dluhové krize v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK