Harmonizovaná inflace na Slovensku v lednu zpomalila na 4,1 pct

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace měřená podle pravidel Evropské unie v lednu na Slovensku zpomalila na 4,1 procenta z 4,6 procenta v prosinci. Informoval o tom statistický úřad. Loni byla harmonizovaná inflace v zemi na více než pětiletém maximu.

 

Analytici se zvolněním tempa růstu cen počítali. Ministerstvo financí pro letošní rok odhaduje průměrnou inflaci na 2,8 procenta v porovnání s 4,1 procenta loni.

Spotřebitelské ceny na Slovensku v lednu ovlivnila mimo jiné každoroční úprava regulovaných cen energií. Meziměsíčně ceny vyskočily o 1,5 procenta, v prosinci proti listopadu vzrostly o 0,1 procenta.

Zpomalení inflace na Slovensku ukázala už dříve zveřejněná čísla sestavená na základě národní metodiky, podle které se ceny zboží a služeb zvýšily v lednu o 3,9 procenta oproti 4,4 procenta v prosinci.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK