Škoda Auto navrhla zvýšení platových tarifů o 3,2 procenta

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 29. února (ČTK) - Zvýšení platových tarifů o 3,2 procenta navrhli zástupci vedení mladoboleslavské automobilky Škoda při úterním vyjednávání o kolektivní smlouvě. S růstem navazujících složek by tak měly platy stoupnout o čtyři procenta. Firma též navrhla vyplácení záloh na variabilní bonus ve výši 3000 korun. Podle odborářů jde i tak o pokles reálné mzdy, uvedli dnes zástupci odborového svazu Kovo na svých internetových stránkách. Jednání pokračují ve čtvrtek.

Podle výpočtů nabídka zaměstnavatele v komplexu všech složek mzdy znamená pokles reálné mzdy, uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík. Odbory počítají s mírou inflace 3,5 procenta a před týdnem vznesly návrh na růst platového tarifu o sedm procent. Zaměstnavatel to ale označil za návrh zcela přesahující možnosti firmy.

Odboráři požadovali stanovit základnu variabilního bonusu podle hodnoty zisku a navyšovat ji o procenta nárůstu průměrné mzdy v roce, za který je vyplácen. Současný návrh vyplácení záloh na variabilní bonus ve výši 3000 korun zaměstnanci nevnímají pozitivně v delším časovém horizontu, uvedl Povšík. Zaměstnanci vloni v rámci variabilního bonusu obdrželi 21.000 korun. V této částce byla ale zahrnuta i záloha bonusu za hospodaření v roce následujícím.

Automobilka podle Povšíka zaujala ke mzdovým jednáním nesprávný přístup v době, kdy vykazuje výrazný meziroční nárůst ve všech ukazatelích. Upozornil na ochotu odborů podpořit, za podmínky vytížení všech tří závodů, zajištění zaměstnanosti a růstu mezd, růstovou strategii firmy.

Obě strany se na úterním jednání dohodly na platnosti a účinnosti obecných textů kolektivní smlouvy a souboru dokumentů dohodnutých s odbory na tři roky, tedy na období od 1. dubna 2012 do 31. března 2015. Prognózou inflace by měl do budoucna být odhad České národní banky, což je pro odbory přijatelné, bude-li uzavřena inflační doložka.

Šéf odborářů také uvedl, že je firma ochotna dále jednat o výpočtech bonusů podle současných pravidel, o penzijním připojištění a osobním ohodnocení, to vše však s ohledem na flexikonta.

Současná kolektivní smlouva platí do konce března. Odbory ji se zaměstnavatelem podepsaly loni v dubnu. Zaměstnancům se zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32.000 Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK