Čínský soud zahájil další řízení ve sporu Apple o název iPad

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Právní spor mezi americkou společností Apple o název iPad s čínskou firmou Proview Technology postoupil k vyšší soudní instanci. Odvolací řízení, které dnes zahájil vyšší soud v jihočínské provincii Kuang-tung, přitom může vynést potenciálně rozhodující verdikt, který vytvoří precedens pro zbytek pevninské Číny. Právníci se ale shodují, že vynesení verdiktu může trvat týdny, ne-li měsíce, napsala agentura Reuters.

 

Apple se k vyššímu soudu v Kuang-čou odvolal poté, co nižší soud rozhodl ve prospěch Proview Technology, která tvrdí, že má práva na iPad v Číně a snaží se Applu zabránit, aby v Číně nesmírně populární tablety prodával.

"Máme pocit, že Apple neposkytl příliš mnoho nových důkazů," řekl před začátkem jednání Roger Xie, právník zastupující Proview Technology. "S využitím těchto důkazů mám dojem, že Apple nemůže říct, že má právo na ochrannou známku iPad v Číně, tudíž si nemyslím, že má Apple argumenty, aby v tomto odvolání zvrátil původní rozsudek," dodal.

Ve sporu, který firmy vedou, jde o to, zda společnost Proview v roce 2009 Applu prodala práva užívat název iPad v pevninské Číně, anebo ne. Číňané tvrdí, že právo k názvu nadále mají, naopak Apple tvrdí, že práva koupil a řádně za ně zaplatil.

Čína je pro Apple důležitá nejen z hlediska velikosti spotřebitelského trhu, ale i proto, že je to hlavní výrobní základna pro iPad i další výrobky firmy. Spor s firmou Proview zašel už tak daleko, že úřady nechaly tablety iPad v některých čínských městech zabavit. Někteří prodejci přestali tablety na pokyn soudu prodávat.

Verdikt vyššího provinčního soudu je obvykle podle čínského práva konečný. Stanovil by tak precedens pro podobné případy u nižších soudů v Číně. Vyšší soudní instancí už je jen čínský nejvyšší soud, který se zabývá záležitostmi celostátního významu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK