Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala na 6,8 procenta

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala v únoru podle předběžných a sezonně přepočtených údajů na 6,8 procenta. Drží se tak těsně nad minimem od sjednocení země v roce 1990. Spolkový úřad práce také oznámil, že lidí bez práce bylo 2,87 milionu, což je rovněž na stejné úrovni jako v lednu.

 

Předběžná data za leden hovořila o poklesu nezaměstnanosti na 6,7 procenta, po zpřesnění dat se ale ukázalo, že nezaměstnanost činila 6,8 procenta.

Pokud by se nebral v úvahu sezonní přepočet, míra nezaměstnanosti by se v února zvýšila na 7,4 procenta z lednové hodnoty 7,3 procenta. Počet lidí bez práce by vzrostl asi o 26.000 na 3,11 milionu. Příčinou je chladná zima, kvůli které ubylo sezonních prací.

Situace na německém trhu práce je teď mnohem příznivější než před rokem. Tehdy míra nezaměstnanosti po sezonním přepočtu dosahovala 7,3 procenta a práci nemělo 3,07 milionu lidí. Bez sezonního přepočtu byla nezaměstnanost na 7,9 procenta a nezaměstnaných bylo 3,31 milionu.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a je na ní závislých řada firem z České republiky. Na rozdíl od některých jiných zemí v západní Evropě, které se potýkají s citelným hospodářským útlumem a vysokou nezaměstnaností, se Německo v posledních asi dvou letech těšilo solidnímu hospodářskému růstu.

Nejhorší situace, pokud jde o stav ekonomiky a trh práce mezi členskými zeměmi eurozóny, teď panuje v Řecku a ve Španělsku. Nezaměstnanost v obou těchto zemích přesahuje 20 procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK