Koruna stagnuje k euru a mírně posílila k dolaru

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dopoledne stagnuje vůči euru na úterní hodnotě, vůči dolaru dále mírně posílila. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 11:00 k euru silnější o haléř na 24,91 Kč/EUR a k dolaru o šest haléřů na 18,50 Kč/USD.

 

Středoevropské měny se podle Tomáše Vlka z Patria Finance dnes zatím spíše drží vývoje kurzu eura vůči dolaru a během dne by jejich směr měly dále určovat především zprávy z Evropské centrální banky (ECB), případně odpolední americká data.

Euro vůči dolaru posílilo na 1,346 USD/EUR. Také euro podle Vlka čeká hlavně na zprávy z ECB, která dnes nabídne na úvěrovém trhu druhý balík levných tříletých úvěrů. Čeká se, že mezi komerční banky zemí eurozóny a zřejmě i finanční divize některých průmyslových podniků rozdělí podobně jako v první aukci z konce prosince zhruba 500 miliard eur (12,5 bilionu Kč).

Případný vyšší zájem bank o úvěry z ECB než v prosinci může být podle Vlka teoreticky spojován s většími problémy v bankovním sektoru. Domnívá se, že by ale převážila pozitivní reakce díky větší pravděpodobnosti dalšího zklidnění napětí v bankovním sektoru a na dluhopisových trzích. "Navíc část nových peněz skončí i na dalších trzích a dala by se tak čekat podpora celkově pro riziková aktiva, včetně eura a středoevropských měn. Především u eura však část pozitivního vlivu už v kurzu je započítána," míní Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK